Бюджетната и икономическата комисии одобриха парите за НЗОК


Бюджетната и икономическата комисии одобриха парите за НЗОК
Снимка: БГНЕС

2352

Бюджетната и икономическата комисии одобриха бюджета на Здравната каса за 2016 г. Предвидени са общо приходи и трансфери в размер на 3 204 749 хил. лв. Бюджетът е със 129 млн. лв. повече в сравнение с предходния.

"Най-песимистичната прогноза за изпълнение на бюджета към 31 септември следващата година на НЗОК е да има дефицит към 60 млн. лв., но ние ще се стремим той да бъде сведен до 35 - 37 млн. лв., което е реалистично", заяви днес на съвместното заседание на двете комисии министърът на здравеопазването Петър Москов (на снимката вдясно). На заседанието присъства и финансовият министър Владислав Горанов, предаде БГНЕС.

След като Петър Москова представи накратко цифрите по пера за следващата година, членовете на двете комисии приеха бюджета на Здравната каса.

В изказването си Москов заяви, че вече има избран изпълнител на електронната платформа за лекарства – този механизъм ще се задейства заедно с рамковия договор, каза министърът. Правим начина за изсветляване на тази дейност да става по-убедителен и припомни примера за това, че има случаи, при които Здравната каса е плащала за лекарства, които дори не са влизали като внос в страната. Остойностяването на новата апаратура не е ясно как ще се отрази на бюджета на касата, както и средствата за лечение в чужбина, досега основно осигурявани от гражданите, но увери, че приходите са добре планирани.

Москов смята, че финансовата рамка на бюджета е добра и гарантира устойчивост на системата. А пунктовете, които ще породят дискусии, вече се дебатират и намират решения.

Всички приходи и намалени разходи от задължителните отстъпки на фармацевтичната индустрия не са включени, уточни Москов. Той обаче е сигурен, че няма да има раздуване на дефицита.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички