Бум на хепатит А в два софийски квартала


Бум на хепатит А в два софийски квартала
Снимка: Getty Images/Guliver

3294

От Столичната община предоставят над 800 безплатни ваксини във връзка с бума на хепатит А в столичните квартали „Факултета” и „Красна поляна”. 86 са регистрираните случаи на лекувани и заболели от хепатит А. Повечето са деца на възраст между 6 и 12 г.

Тенденцията на епидемичния процес е към разрастване, но предвид предприетите мерки, които сме взели, предполагам, че броят на пациентите ще е значително по-малък от този, който би трябвало да се очаква, каза директорът на столичната Регионална здравна инспекция Данчо Пенчев пред bTV. В столична РЗИ разполагат с детска ваксина и с ваксина за възрастни срещу хепатит А, която е безплатна.

Николай Вишувски, зам.-кмет на район „Красна поляна”, уточни, че е започнала дезинфекция на адресите и териториите, на които има заразени деца, които са предимно на възраст между 2 и 7-8-г. „Те са най-уязвимата група, особено летния период, когато не поддържат достатъчно добра лична хигиена”, коментира той.

Родители на деца, в чиито групи в детски градини има заболели деца, заявиха, че ще поставят ваксини. „Притесни ме, че не бях информирана достатъчно добре преди започването на учебната година, за да поставя ваксина или да взема нужните мерки предварително, което смятам за пропуск”, каза една от майките.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички