Бързите линейки - чак след 5 години


Бързите линейки - чак след 5 години
Снимка: БГНЕС

2452

Бурно прокламираното от Петър Москов и екипа му по-бързо движение на линейките при спешни случаи се отлага с 5 години. Моделът за реакция на "Спешна помощ" ще влезе в сила чак през 2020 година, гласи окончателният вариант на наредбата за стандарта за спешна медицина, информира в. "Сега". Москов и подопечните му в здравното министерство обещаваха наредбата да е в сила още през септември тази година, а заедно с нея да са в сила и сроковете за линейките.

Записаният срок до 2020 г. е краен, времето за отзоваване на адрес започва да се въвежда постепенно още от догодина, а целта е след 5 години то да е факт навсякъде, обясниха от Министерството на здравеопазването. Освен това до 2020 година трябва да се предприемат мерки за осигуряване на съответната материална и кадрова база на системата, така че да има реална възможност за изпълнение на изискванията на стандарта. Очаква се по ОП "Региони в растеж" МЗ да получи 160 млн. лв., с които до 2020 г. да се купят 400 линейки и апаратура.

Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код. До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения. Наредбата позволява и до 10% отклонение от това време. При пристигането на място екипът има до 10 минути да тръгне към болница, ако това е необходимо. Този срок обаче също влиза в сила през 2020 година.

Първата пресявка на пациентите, според която ще се преценява кой е червен, жълт или зелен, ще се прави по телефона от диспечерите на телефон 112 по точно определени протоколи. Те ще включват общо 550 въпроса за различни ситуации. И в момента диспечерите задават стандартни въпроси и разпределят линейките към приоритетните пациенти. Остава въпросът дали диспечерите ще имат някакво медицинско образование или ще следват стандартизирани инструкции.

Първоначално всички случаи на забавяне на екипите ще бъдат подлагани на анализ, за да се види каква е причината и да се подобрят нещата, обяви зам.-здравният министър Ваньо Шарков.

В момента у нас няма нормативни изисквания и стандарт за времето за пристигане на линейките. По данни на МЗ от 2013 г. средно линейките пристигат на адрес за 28 минути. Одит на Сметната палата пък сочи, че най-често забавени повиквания има в София-град и област, във Варна, Плевен и Ловеч.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички