Дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде 98 млн.лв.


Дефицитът в бюджета на НЗОК ще бъде 98 млн.лв.
Снимка: Thinkstock

2115

98 милиона лева ще бъде дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса в края на годината. Той може да бъде намален до 72 милиона, ако влязат в сила отстъпките на цените на лекарствата от фармацевтичните производители. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на касата Кирил Ананиев, предаде БНР.

"Вторият източник, надяваме се да има преизпълнение по приходната част от здравноосигурителни вноски. Ако има такива приходи, ще способстват и за това. И третото нещо: ще се стараем до края на годината - надзорът - много сериозен контрол, да намалят или по-точно се ограничат надписванията. Това ще бъде представено на депутатите и на Министерски съвет. Оттук нататък ще има дискусия какво правим по-нататък, за да може да нулираме бюджета за следващата година", каза той.

Според председателя на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев най-добрият вариант е актуализация на бюджета на Здравната каса. В противен случай в края на годината Касата няма да може да извършва определени плащания.

"За съжаление другият вариант означава прехвърляне на дефицита за следващата година и стартиране на следващата година със сериозен минус. Въпреки очакваните по-високи приходи, които са заложени в бюджета на Здравната каса за 2016-а, на практика тези по-високи приходи ще бъдат стопени от прехвърлянето на дефицит от тази година. Като прибавим към това и задълженията на Здравната каса, които са на стойност 146 милиона към 30-и юни, това означава, че към края на годината те ще бъдат и по-големи към западни здравноосигурителни фондове - прогнозата не е никак добра. Това е реалността, с която депутатите трябва да бъдат запознати, защото в крайна сметка те гласуват бюджетите на Здравната каса и отговорността за това дали парите ще стигнат или не, зависи най-вече от това, какво ще бъде заложено и гласувано като бюджет", заяви Хасърджиев.

Дефицитът в бюджета на Здравната каса за тази година се очаква да бъде близо 127 милиона лева. Тази информация стана ясна по-рано от отчета за изпълнението му през първото полугодие, преди заседанието на Надзорния съвет на касата.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички