Депутатите приеха Националната здравна стратегия 2014 - 2020


Депутатите приеха Националната здравна стратегия 2014 - 2020
Снимка: БГНЕС

2561

На днешното си заседание депутатите приеха Националната здравна стратегия до 2020.

Документът определя приоритетите и стратегическите цели за развитието на здравеопазването за период от 6 години. В стратегията е определена визия за развитие на здравеопазването до 2020 г., когато страната трябва да е в състояние да гарантира на своите граждани здравно благополучие, предаде БГНЕС.

В Националната здравна стратегия 2014-2020 са посочени пет стратегически цели, свързани най-общо с подобряването на здравето на българите до средните нива на ЕС, трансформиране на здравната система за осигуряване достъпно и качествено обслужване, развитие на електронното и мобилно здравеопазване, осигуряване на кадри в медицината и развитие на научните знания и иновации.

Преди да бъде гласувана стратегията депутатът от БСП Таско Ерменков заяви, че тази стратегия е важна, за да се продължат строително-ремонтните дейности по болниците. Той, обаче обяви, че такива документи не трябва да се допускат. От друга страна народният представител от левицата Георги Гьоков посочи, че като цяло стратегията може да изглежда добре структурирана, с картинки, главни герои, но в нея има много пропуски.

Семир Абу Мелих от ГЕРБ, пък призна, че ако не е от управляващите би гласувал против Националната здравна стратегия 2020. „Всички трябва да знаем, че стратегията трябва да се гласува, защото имаме нужда от еврофинансиране. Грехота е за едно заяждане с министър да изтървем тези средства”, посочи Абу Мелих. Той сравни здравната стратегия с поема. „Има голяма доза романтика и после отива към сериозна строгост на действията. Както всяка поема трябва да има и герои”, каза депутатът от ГЕРБ. Според него, обаче пациентът трябва да бъде в центъра на вниманието.

Абу Мелих предрече, че 2016г. ще бъде сериозна година за здравеопазването и призова: „Нека всички парламентарни групи да започнат да мислят за системата като надграждащ модел. Да се обедини това Народно събрание и веднъж завинаги да приключим с тези теми, а не като дъвка да я дъвчем тази тема от година на година и да не стигаме доникъде”.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички