Държавата съветва да поемаме по-малко калории и повече витамин C


Държавата съветва да поемаме по-малко калории и повече витамин C
Снимка: Thinkstock/Guliver

2803

Българите да пият значително по-малко вода, но да увеличат приема на витамини C и D. Това е разписано в обновена Наредба за физиологичните норми за хранене на населението, изготвена от здравното министерство.

Наредбата се променя за първи път от 2005 г. и, ако тогава препоръчителният дневен прием на вода за мъжете е бил 3,7 литра, то днес той е понижен до 2,5 литра. При жените пък, ако старата наредба препоръчва да се пие 2,7 литра вода дневно, то днес е разписано, че приемът за 24 часа не трябва да надвишава 2 литра, съобщава "Дарик".

Наредбата се обновява като резултат от нови проучвания на Световната здравна организация и Европейската служба за безопасност на храните. Оказва се, че според здравните власти не е необходимо ежедневното поглъщане на толкова вода, колкото се е препоръчвало преди 12 години. За мъжете препоръчителният прием е занижен с над 1 литър, а за жените - със 700 милилитра.

От 3,3 л пък дневният прием на вода при момчетата на възраст между 14 и 19 години е занижен на 2,5 л. При момичетата от същата възрастова група препоръчителното понижение е от 2,3 л на 2 литра.

Значително са намалени и средните енергийни потребности, които се изискват дневно от физически здраво население. Те са разделени на три групи, в зависимост от физическата активност на индивида. При умерен начин на живот необходимостта от 3000 килокалории дневно е занижена на малко над 2600 при мъжете на възраст до 60 години, и от 2300 на 2000 - при жените.

Според новата наредба обаче е необходимо сериозно повишение на приема на някои витамини, сред които и витамин C. Ако преди 12 години е смятано, че дневно на мъжкия организъм са нужни 80 мг витамин С, то новите изисквания препоръчват 110 мг. Жените пък трябва да приемат по 95 мг от въпросния витамин, вместо 70, колкото е заложено в старите критерии.

Друга промяна по препоръките е съобразена с научните данни за по-ниски потребности от въглехидрати, въведени са и нови формули за изчисляване на метаболизма.

Обновяването на наредбата се изисква от Европейския съюз и е публикувано за обществено обсъждане на интернет страницата на здравното министерство.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички