Експерт: Късно е за поставяне на противогрипна ваксина


Експерт: Късно е за поставяне на противогрипна ваксина
Снимка: Gettyimages.com

3013

Късно е за поставяне на противогрипна ваксина, но е препоръчително приемането на медикаменти за по-лесно справяне с болестта. Това каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред "Фокус".

По думите му времето, в което е могло да се предпазим от грипа е било през есенните месеци. Д-р Кунчев поясни, че вече избягването на грипната вълна е невъзможно.

"При първи симптоми обаче е важна консултацията с лекар, като самолечението с антибиотици е не само непрепоръчително, но и излишно", обясни д-р Кунчев.

„В този период, в който започва масово повишаване на заболеваемостта, обикновено грипният вирус е в основата на почти всички случаи. Мощен е и успява да избута всички останали респираторни вируси и да е основен причинител на заболяванията, но и клиничната картина е доста различна. Обикновено при респираторните заболявания срещаме хрема, кашлица, сравнително запазване на общото състояние и не толкова висока температура. При класическия грип началото е много рязко, нямаме никакви двоумения дали сме болни или не, тъй като трудно продължаваме да живеем по начина, по който сме свикнали, ходейки на работа и училище. Температурата е висока, главоболието е подчертано“, обясни той.

"При грипа най-често се засягат горните дихателни пътища, като може да се стигне и до по-сериозни усложнения. Подобни случаи обаче са изключително редки- около 0, 1%", увери д-р Ангел Кунчев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички