Германски болници отказват да правят белодробни трансплантации на български пациенти


Германски болници отказват да правят белодробни трансплантации на български пациенти
Снимка: iStock/Guliver

2814

Имаме дефинитивен отказ от преди два дни. В имейл германските власти ни обясниха, че членки към "Евротрансплант" не са с правата на членките учредителки и няма да бъдат трансплантирани в страните членки - говоря за белодробна трансплантация. До момента такъв отказ е нямало, но сега има. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Михаил Христов по време на официалното откриване на Европейската седмица на донорството в Аула „Максима“ на УМБАЛ „Света Екатерина“, предаде „Фокус“.

Той обясни, че такава е политиката, принципите и изискванията на страните, които са се присъединили към декларацията за трансплантационен туризъм и борба с трафика на органи. Декларацията е изготвена през 2008 г. и има 9 принципа, някои от които са променени основно тази година. Той уточни, че България не се е присъединила към тази декларация.

Според него сега се използва този мотив, за да се обоснове отказът по някакъв начин. „Нали всички сме европейски граждани, за мен това е един вид, че ние сме второ качество хора и не влизаме в страните, които са в Европейския съюз,“ изтъкна той.

Христов допълни, че кореспонденцията с университеската болница в град Есен, Германия, е спряла. „В рамките на три седмици Агенцията е изпратила 3 писма до клиниката“, обясни той. Д-р Христов поясни, че отговорите от германската клиника са, че продължават да търсят начин като разговарят с различни институции затова да приемат български пациенти за белодробна трансплантация. „В последното изречение в това писмо пише следното: Относно спешните пациенти в България заявяваме, че в момента лечение не може да бъде извършено“, цитира още директорът на Агенцията по трансплантация.

По думите му на 22 октомври в България пристига екип, с който ще се подпише споразумение за белодробна трансплантация. Продължава кореспонденцията и с германската клиника в Йена.

„Искам да ви кажа, че ако утре имаме договор с болницата в Есен или Йена, първо пращаме екип да се обучава там и записваме наши пациенти, чакащи за белодробна трансплантация, които ще трябва да чакат и там“, обясни той.

Последният договор за трансплантация с клиниката в Йена е изтекъл миналата година. „След което борда на директорите отказва да продължи договора с България и Румъния. Тогава остават необслужени пациенти, от които има смъртни случаи и в Румъния“, обясни още той. Според него този начин на работа от страна на Германия е просто една протекционистка политика. „На 22 октомври пристига екип в България, с който ще подпишем споразумение за трансплантация“, обясни той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички