Хасърджиев: Дефицитът в НЗОК ще причини проблеми и на аптеките, и на пациентите


Хасърджиев: Дефицитът в НЗОК ще причини проблеми и на аптеките, и на пациентите
Снимка: БГНЕС

2016

Има риск в края на годината Здравната каса да не може да изплаща някои дейности. Това заяви Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, предаде "Фокус".

Според него дефицитът в бюджета на Касата и натрупаните задължения могат да създадат проблеми за цялата здравна система у нас. „Възможно е в края на годината Здравната каса да не бъде способна да изплаща някои от дължимите суми например към аптеки. Това би могло да означава изключително сериозни проблеми както за самите аптеки, които няма да могат да изпълняват дълговете си към дистрибуторите, така и за самите пациенти, тъй като е възможно някои от аптеките да нямат финансова възможност да изпълняват някои от лекарствата за пациенти, например най-скъпите лекарства. За съжаление, това са реалностите“, коментира Хасърджиев.

Според него има още време да бъде намерен вариант и решение за покриване на този дефицит, за да може в крайна сметка Здравната каса да функционира нормално до края на годината и следващата 2016 година да стартира също нормално. „По-сериозният проблем, който сезирам също в бюджета на НЗОК освен този касов дефицит в рамките на 70 до 100 милиона лева, е, че всъщност Здравната каса има и едни други задължения – 146 млн.“, каза още Хасърджиев. Той уточни, че тези задължения са към западни европейски здравноосигурителни фондове за лечение на българи зад граница. В случай, че България не изпълнява задълженията си навреме, това да се отчете като неизпълнение на европейски директиви, каза още Хасърджиев.

Според него е притеснително, че българският пациент, отивайки в западна болница, все по-често бива връщан, заради тези забавени плащания.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички