Инспекторите по труда открили над 4100 нарушения в болниците


Инспекторите по труда открили над 4100 нарушения в болниците
Снимка: Thinkstock

2720

Контролните органи на Инспекцията по труда са установили до края на ноември 4117 нарушения на трудовото законодателство при 839 проверки в 586 проверени лечебни заведения в цялата страна по време на извънредна кампания, която стартира през май 2015 г.

Повече от 2/3 от нарушенията - 2815 броя, са свързани с трудовите правоотношения, останалите касаят осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд.

За отстраняване на констатираните нарушения са приложени общо 4046 бр. принудителни административни мерки (задължителни за изпълнение предписания). Съставените актове за установяване на административни нарушения са общо 106 бр., като само три от тях са за нарушение на нормите по осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, съобщиха от Главната инспекция по труда.

Проверките доказаха, че най-сериозни в сектора са проблемите с работното време и почивките - с тях са свързани почти половината от установените нарушения в областта на трудовите правоотношения. С възникването им са свързани около 10% от нарушенията от този вид. Но дори и те се допускат с цел да се заобиколят наложените от законодателството ограничения за полагане на извънреден труд, регламентите за осигуряване на задължителна междудневна и седмична почивка и разпределението на работното време.

Най-разпространена е практиката със сключване на граждански договори, с които се прикриват трудови правоотношения. По силата на тези граждански договори се заплаща положеният в нарушение извънреден труд. Гражданските договори се използват и за въвеждането на 24-часови смени, които са забранени, тъй като не позволяват осигуряването на задължителната според Кодекса на труда 12-часова междудневна почивка. В тези случаи служителите работят 12 часа по трудов договор и след това още 12 часа по граждански, макар че имат установено работно време и работно място, което по същество е прикриване на трудово правоотношение.

Има констатирани лица с по два трудови договора на пълен работен ден, обикновено с големи болнични заведения, което само по себе си е недопустимо. Въпреки това същите лица имат сключени и граждански договори, с които по същество се прикрива трудово правоотношение. В тези случаи контролните органи на ИА ГИТ не могат да приложат законовите си правомощия и да обявят трудово правоотношение, тъй като ще узаконят полагането на труд повече от 12 часа на ден при нарушаване на междудневната и седмичната почивка. Инспекторите по труда могат да наложат единствено административна санкция на работодателя, допуснал нарушението.

Проверките показаха още една порочна практика в лечебните заведения - при разпределението на работното време да се планира извънредният труд за оказване на медицинска помощ, с аргумента, че той е разрешен от Кодекса на труда. Кодексът на труда обаче допуска само по изключение извънреден труд за оказване на медицинска помощ, т.е. когато заради непредвидими обстоятелства не е имало как работата да бъде завършена в законоустановеното време. В случая с планирането на този вид извънреден труд се създава впечатление, че причината за полагането му не е допълнителни дейности или работа, която не е могла да бъде завършена в законоустановеното работно време, а липса на достатъчно персонал. Поради липсата на достатъчно специалисти, които да работят във всяка смяна, се налага част от персонала да поема допълнителни смени или да работи извън работното време на граждански договори.

Анализът на резултатите от кампанията показа, че са налице обстоятелства, ограничаващи възможността на Инспекцията по труда трайно да въздейства на работодателите във връзка с намаляване на нарушенията, касаещи работното време и извънредния труд, както и такива, свързани с незаконосъобразното сключване на допълнителни трудови договори и граждански договори.

С прилаганите от инспекторите по труда принудителни административни мерки и с налагането на административни наказания се отстраняват в голяма степен незаконосъобразните последици от допуснатите нарушения, но с правомощията на ИА ГИТ не могат да бъдат премахнати основните причини за тях. Отново се потвърждава изводът, че най-важната причина, генерираща нарушенията, свързани с работното време и почивките в здравните заведения, е недостатъчната кадрова обезпеченост.

Успешно е въздействието на контролните органи в случаите, в които се констатират нарушения в областта на безопасността и здравето при работа. При последващите проверки се установява, че тези нарушения се отстраняват преобладаващо в рамките на сроковете, определени в приложените принудителни административни мерки. В сферата на условията на труд най-често се нарушават разпоредбите, касаещи цялостната организация на осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд и по-специално обучението и инструктажа на работещите. Следват нарушенията, свързани с обезопасяването на работното оборудване, и най-вече неосигурена защита срещу директен и индиректен допир до ел. ток.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички