Какъв е реалния процент българи купуващи лекарства онлайн


Какъв е реалния процент българи купуващи лекарства онлайн
Снимка: iStock

1719

Все повече потребители са в очакване да могат да купуват медикаменти по лекарско предписание от онлайн аптеки. Държавният регулатор предвижда такава промяна с въвеждането на електронните рецепти, което би било сериозно облекчение за пациентите. Тази възможност е благоприятна по отношение на намиране на най-добрата оферта предвид това, че пазара у нас е доста динамичен и в различните обекти за продажба на лекарства цените доста се различават. Безспорни са удобствата, които онлайн търговията предоставя, а доказателството е реалния висок процент отчетен от виртуалните аптеки, от които потребителите ежедневно се възползват с поръчка на лекарства и медицинска козметика, за които не се изисква рецепта.

Предимства и рискове за купувачите на лекарства онлайн

Съгласете се, че когато става въпрос за продукти, които са пряко свързани с нашето здраве е важно от къде, при какви обстоятелства и цени имате опция за покупка. Когато се посещава физически обект на някоя от популярните вериги аптеки клиентите са спокойни, че получават качествени и сертифицирани медикаменти. Но дали това е така, когато става въпрос за онлайн търговията с лекарствени препарати?

Пациентите, които редовно се възползват от виртуалните търговски обекти от този тип споделят, че са сигурни в това, което получават. Основните аргументи, които излагат са напълно логични и теса свързани с това, че:

- За да извършва онлайн търговия всяка една аптека подлежи на същия контрол, на който са подложени физическите обекти;

- Условията за поръчка, връщане и възстановяване на платената сума отговарят на изискванията на Комисията за защита на потребителите;

- Всеки един от продуктите разполагат с уникален идентификационен номер, потвърждаващ техния произход и състав;

- Клиентите имат пълната свобода да изберат оптимално изгодната цена предвид конкуренцията в сектора.

Факт е, че когато се доверявате на онлайн аптека с утвърден рейтинг то риск от измама не съществува. Задължително условие да бъде извършвана търговска дейност на лекарствени препарати и медикаменти е фирмата да предостави информация за номера на притежавания лиценз, който клиента може лесно да провери за достоверност.

Какъв е статуса на онлайн клиента

Разбира се, че не всеки клиент е склонен да избере практиката да поръча продукти за лечението си онлайн. Що се отнася до статуса на потребителите, които са склонни да се възползват от иновативния способ за покупка на лекарства то статистиката сочи, че това са хора, които:

- Средната им възраст е между 18 и 60 години т.е. става дума за лица, които са технически грамотни и ежедневно използват Интернет като средство за комуникация и придобиване на стоки и услуги;

- Живеят в градски условия, където интензитета на динамика е доста висок и липсата на време се оказва сериозен мотив да търсят удобен и бърз начин за покупка на лекарства от достъпна за тях аптека;

- Жени, които са не само домакини с минимум едно дете, но и работещи на пълен работен ден.

Наблюдава се сред онлайн аптеките повишаване на процента потребители от села и по-малки населени места, които също предпочитат поръчка от Интернет магазин за лекарства. През последната година се е увеличил броя на лицата от 35 на 40 %, което е показателно за това, че услугата набира сериозна скорост поради множеството удобства, които носи със себе си, посочват от JаzzFM.

Има ли потенциал виртуалната продажба на лекарства с рецепта

Определено отговора тук е положителен. Много пациенти споделят, че поради местоположението си нямат достъп до добри цени и до не толкова масови лекарства поради това, че живеят в отдалечени селца от големите градове. На практика това показва, че лечението им може да бъде затруднено заради липсата на достъп до необходимите им медикаменти.

Услугата за продажба на медикаменти от онлайн аптеки би била средство, което позволява на пациентите не само да реагират на най-добрата цена, която им се предоставя, а и да гарантира на пациента реален достъп до това, което е предписано от лекаря с рецепта.

В очакване сме на въвеждане на законодателните промени. Те биха улеснили и пациенти в неравностойно положение, които са трудноподвижни или пък не са в състояние да посетят физическа аптека поради риск от заразяване с инфекциозни болести с посещението си в търговския обект.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички

Най-четени новини


виж всички