Колко мъже в България страдат от алкохолизъм?


Колко мъже в България страдат от алкохолизъм?
Снимка: iStock/Guliver

8260

"Между 3,5-5% от мъжете в България страдат от напреднала форма на алкохолна болест и поне една трета от мъжкото население със сигурност имат прекомерно пиене, което ще доведе до сериозни житейски и здравословни проблеми." Това обяви Александър Канчелов, специалист по психиатрия и лечение на зависимости в коментар на проучване от последните дни, което показа, че българинът харчи по 400 лв. месечно за алкохол. 

Канчелов допълни, че в Европа отдавна има план за проблемите, свързани с употребата с алкохола, докато у нас все още няма: "Явно не е усетила необходимост."

Експертът припомни, че човекът е единственото разумно същество, което извършва толкова неразумни действия  - да се упоява с алкохол.

"Нашият мозък е устроен така, че да търси удоволствие. Приятното и неприятното все още движат поведението,  алкохолът блокира разума.", каза още д-р Канчелов в интервю за БНТ. 

Той припомни, че пиенето на алкохол е част социалните ритуали и в малки количества има малък еуфоричен ефект.

По думите му "големият проблем е "колко" и колко "често" - като "често" е по-важно от самото количество, защото в националната ни традиция много хора пият всеки ден по малко и смятат, че това не е проблем. Оказва се, че е сериозен проблем, който в следващите 10-15 години ще доведе до здравословни проблеми."

Д-р Канчелов даде пример с французите, които консумират най-хубавите вина в ограничени количества и с качествено мезе, но страната им е с най-високи показатели за цироза на черния дроб. 

Специалистът уточни, че алкохолно болните са 10 пъти повече от наркозависимите. 

По думите на психолога Младен Димитров коментираното проучване измерва колко пари харчим, но не и колко алкохол консумираме.

"Много хора използват алкохола като антидепресант, което е напълно погрешно. Погрешно е да се смята, че пиенето помага да се свали стреса, да свалим защитите, които ни пречат да говорим", обясни още Димитров.

Той посочи, като сериозен проблем вярването, че пиенето очовечава.

"Ние се раждаме с алкохола. Казваме: "Хайде да го полеем." Не да го осветим, а да го полеем. Алкохолът присъства много в нас, ние сме много толерантни към него. Имаме го, като разбиране, че каквото и да се случи алкохолът ще помогне."

Експертите обърнаха внимание и на тревожния факт, че рязко пада възрастта за първа употреба на алкохол. Днес деца на 11-12 години вече опитват спиртни напитки. 

"Трябва да започнем много по-рано да говорим с тях, а не в началото на пубертета.... Да дадем алтернативи за емоционално справяне. Детето вижда, че родителят, когато му е тежко пие и така се научава...", обясни Младен Димитров.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички