Комисията за борба със сивата икономика се захвана с реекспорта на лекарства


Комисията за борба със сивата икономика се захвана с реекспорта на лекарства
Снимка: Pixabay

2722

Парламентарната комисия за борба със сивата икономика ще изготви доклад за нелегалния реекспорт на лекарства, който ще предостави на прокуратурата. Това заяви председателят на комисията за борба със сивата икономика и контрабандата Емил Димитров, предаде БГНЕС.

В комисията за борба със сивата икономика и контрабандата дойдоха представители на АБВ, които дадоха обстойни и много подробни обяснения как би могъл да се разреши проблемът с нелегалния реекспорт и търговията за лекарства, обясни Димитров.

„Ще приложа анализа им към доклада, който комисията ще изготви и ще представи на останалите комисии и на прокуратурата. Част от въпросите, които ще зададем днес на главния прокурор ще бъдат също продиктувани от този анализ“, посочи Димитров.

„Той обясни, че Агенцията за лекарствата нямала достатъчно правомощия да проверява бранша. „Хората отиват да си купят лекарства, които се оказва, че отсъстват. Принудени са да ги плащат от джоба си на скъпи цени. Редица участници в пазара реализират огромни печалби, връщайки същите лекарства в чужбина“, обясни Димитров.

От своя страна лидерът на АБВ Константин Проданов коментира, че въпросът за легалния и нелегалния реекспорт на животоспасяващи и животоподдържащи медикаменти е изключително важен, а е пренебрегнат в публичното пространство. „По експертни оценки се реализира реекспорт от порядъка на 400-450 млн. на такива медикаменти. Засегнати са, както онкоболни, диабетици и хора с много други сериозни заболявания“, каза още Проданов.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички