Коронавирусът дойде и в България?


Коронавирусът дойде и в България?
Снимка: iStock

9145

Установени са два случая на коронавирус в Плевен и Габрово. Това заяви началникът на Националния щаб за коронавируса и началник на ВМА генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски.

Болните са мъж на 27-29 години в Плевен и жена на 75 години от Габрово. Двамата са били в контакт с общо 23-ма души, които тепърва ще се изследват.

Жената е приета с пневмония в габровската болница и е дала положителна проба за смъртоносния вирус. Тя е изолирана по-рано днес. До момента я лекуват за пневмония с антибиотици.

Създава се ситуация, в която трябва да действаме при пациенти с коронавирус, добави Мутафчийски. И въпреки това той заяви, че ще има нови тестове, за да има потвърждение. Ще има обаче установяване на контактни лица, а МВР ще установи местоживеенето на контактните лица и всички, които са контактували, ще им бъдат взети проби.

Интересно е, че и двамата потенциално болни не са излизали от България. Опасното в случая е, че не се знае кой е нулевият пациент - човекът, който ги е заразил.

От думите на проф. Тодор Кантарджиев, началник на Националния център по заразни и паразитни болести, стана ясно, че говорим за лежащо болни, със заболяване на белите дробове. Кантарджиев уточни, че британски тест показал положителен резултат, а испански тест - отрицателен, но имало и друг положителен тест. Ще има нов тест, в Националната референтна лаборатория и резултатът ще е ясен към 10:00 часа сутринта. До края на неделния ден ще е ясно какви са резултатите от тестовете на медицинските работници, които са се грижили за въпросните пациенти.

Кантарджиев уточни, че и двамата пациенти са вече в добро състояние. А националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че двамата пациенти не отговарят на профила на болни от коронавирус - не са пътували в чужбина, нито са имали видима връзка с рискови дестинации. Затова ще се изяснява по контактни лица дали профилът на тези пациенти всъщност има друго обяснение.

Мъжът от Плевен имал установени дотук три контактни лица - в семейството, а жената - един контактен, а самата жена е самотно живееща. Отделенията в болниците, където са двамата болни, засега са под карантина и няма да приемат нови болни.

По света вече са болни около 100 000 души от коронавирус, а жертвите са около 3000.

Припомняме, че на редовния брифинг в 17:00 часа на 7 март (редовните брифинги са сутрин в 8:00 часа и привечер в 17:00 часа), Мутафчийски съобщи, че има 4 съмнителни проби за коронавирус. Той уточни, че се правят повторни тестове и междулабораторен анализ. Мутафчийски добави и, че това не се случва за пръв път - имало и предишни случаи, затова се правел междулабораторен анализ.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички