Лекарите да могат да получават заплата само в една болница, гласи предложение


Лекарите да могат да получават заплата само в една болница, гласи предложение
Снимка: БГНЕС

2851

Нови ограничения за лекарите се предлагат през бюджета за следващата година. Идеята е медиците да получават заплащане за работата си само в една болница.

От една страна, така може да се контролира фиктивното назначаване на лекари в лечебните заведения. Притеснението на съсловната организация обаче е, че заради недостига на специалисти ще бъдат ощетени хората извън големите градове, предава Нова телевизия.

В началото на годината държавата започна да проверява болниците в страната за фиктивни договори с лекари. Още тогава се чуха признания, че макар и да се водят на работа, невинаги лекарите са налице. Причината - с фиктивните назначения могат да покрият изискванията на сегашните медицински стандарти.

„Лекарите в страната намаляват всеки един ден. С всяка една година ние се стопяваме, ставаме все по-малко, младите напускат страната”, коментира д-р Гергана Николова, член на УС на Българския лекарски съюз.

С тази констатация се изчерпва общото в мнението на лекарското съсловие и на държавата. С проектопредложението не се забранява на лекарите да работят на повече от едно място, но Здравната каса няма да им плати. От институцията отказаха коментар по темата, както и да отговорят писмено на поставените въпроси.

Заради трудния достъп до здравеопазване по парични, но и по транспортни причини, и от една от пациентските организации са скептични към предложението. Предстои окончателно решение за предложенията да вземат депутатите в парламента.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички