Левицата иска реекспортът на лекарства да се криминализира


Левицата иска реекспортът на лекарства да се криминализира
Снимка: БГНЕС

2431

Парламентарната група на БСП ще внесе промени в Наказателния кодекс, според които ще се въведе наказателна отговорност за реекспорт на лекарства. Това обяви днес (7 декември) лидерът на социалистите Корнелия Нинова, като уточни, че новите текстове ще бъдат внесени другата седмица.

Припомняме, че след извънредна среща при премиера Бойко Борисов миналата събота от МВР и прокуратурата се похвалиха с разбита престъпна група за износ на лекарства. Проверявани са болници и аптеки на територията на София, Шумен, Сливница и Пловдив.

Нелегалният износ на лекарства бе погнат и от главния прокурор Сотир Цацаров в сътрудничество със министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Валентин Радев. Фармацевтичната индустрия също поиска промени в Наказателния кодекс срещу нелегалната търговия на лекарства.

БСП представи и другите си предложения за промяна на здравния модел. След тях са мораториум върху лицензирането на частни болници, пререгистриране на държавните и общинските болници от търговски дружества в такива по закона за лечебните заведения, ново и обективно ценообразуване по клиничните пътеки.

"Ще проведем консултации и до края на март трябва да се постигне национално съгласие за изцяло нов модел на здравеопазването", обясни Нинова.

От "Воля" пък по искаха децентрализация и премахване на монопола на здравната каса. Според тях трябва да се изготви и регистър на заболяванията в България и на база неговата статистика да се вземат решенията.

Хората на Веселин Марешки се обявиха в подкрепа на идеята за криминализиране на реекспорта на лекарствата. Резултатите от мащабната кампания показаха, че спекулациите, свързани с "Воля" и Марешки са фалшиви новини, коментира Пламен Христов.

Председателят на здравната комисия в Народното събрание Даниела Дариткова от ГЕРБ обяви предложението на БСП за мораториум на частните болници за противоконституционно.

"В никакъв случай ние не разделяме видовете собственост. Ние решихме догодина, за да се прецизира националната здравна карта, която дава картината на структурите в българското здравеопазване да може една година касата да не финансира такива структури", заяви тя.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички