Лимитите за болниците отпадат от 2016 г.


Лимитите за болниците отпадат от 2016 г.
Снимка: Thinkstock

3323

Една от най-критикуваните практики във финансирането на болниците от здравната каса - налагането на лимити, ще отпадне догодина. Това предвижда проектобюджетът на НЗОК за 2016 г. Ако разходите на касата тръгнат към дефицит обаче, отново ще се стигне до ограничения. Това пише в. "Сега".

Законът предвижда "отпадането на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите". От касата поясниха, че лимити няма да има - всяка болница ще отчита дейността, която е извършила, а касата ще й я плаща. Вероятно това ще е факт от 1 април, тъй като в закона пише, че правилата от тази година остават в сила до тази дата.

От години касата налага лимити - фиксирана сума, над която не плаща на болниците. Целта е да не се стига до огромни дефицити. Също така от години болниците отчитат т.нар. надлимитна дейност, която по един или друг начин им се разплаща. За пръв път тази година ограниченията бяха обявени за твърди, при това в размер на 85% от изплатените пари през 2014 г., когато НЗОК стигна до две актуализации на бюджета.

Въпреки записаното в закона бюджетът ще се следи и ако тръгне отново към преразходи, ограниченията може да се върнат, обясниха от касата. Освен това НЗОК разполага и с друга възможност - да намалява цените на клиничните пътеки, ако има опасност от дефицит. При това касата ще може да взема това решение еднолично, което вече предизвика недоволството на лекарския съюз. И тази година имаше опция за намаление на цени, но от касата все пак не прибягнаха до нея. Бюджетът за 2015 г. върви към 64 млн. лв. дефицит по последни данни.

Законът предвижда и "въвеждане на механизми за прилагане на внезапен контрол на изпълнителите в момента на предоставяне на помощта на здравноосигурените лица". От касата от дълго време настояват да имат право да санкционират болница в момента на установяването на нарушението. Сега дори и контрольорът да установи нередности - например че пациентът липсва или че не се правят изисквани от касата манипулации, той не може да глоби болницата на място. Това може да стане чак в края на месеца при отчитането на въпросния пациент, когато обикновено документално пропуските са отстранени или просто пътеката не се отчита. Сега вече одиторът ще може да наложи санкция на момента.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички