Лобитата предизвикаха оставката на здравния министър, заяви Стоянова


Лобитата предизвикаха оставката на здравния министър, заяви Стоянова
Снимка: БГНЕС

2416

Лобитата направиха активното мероприятие към здравния министър. Професорът в никакъв случай няма да приеме ход за връщане назад. Той ще поеме моралната отговорност. Това заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова от ГЕРБ в ефира на БНТ.

За здравните министри е доста проветриво мястото. Според това, което е извършил проф. Петров, няма незаконни действия, стана ясно още от думите на Менда Стоянова във връзка с оставката на проф. Николай Петров. 

Припомняме, че още в понеделник (30 октомври) по време на правителственото заседание се разбра, че Петров е подал оставката си пред премиера Бойко Борисов и той я е приел. Това стана буквално половин ден след материал, посветен на обществени поръчки, възложени от Военномедицинска академия (ВМА).

Поръчките са на стойност 1,6 млн. лева, а съгласно журналистическото разследване на bTV, те са отишли към фирми, свързани по роднинска връзка със здравния министър. Специално поръчки за ортопедията във ВМА са спечелени от фирми, които са на мъжа, с когото на семейни начала живее дъщерята на Петров – Руслана.

Бюджет 2018

​Прогнозата на Министерството на финансите е бюджетът да завърши на дефицит. Голямата част от разходите ще бъдат направени през последното тримесечие. Всички тези разходи са предвидени в бюджета. Не можем да говорим в никакъв случай за раздаване на пари, категорична бе още Стоянова.

​Към края на годината се очакват от около 100 млрд лв. БВП. 4% ръст мисля, че ще бъде достигнат тази година. За следващата очакваме около 105 млрд. лв. БВП прогнозира председателят на бюджетната комисия.

За образованието през следващите години са предвидени над 650 млн. за ремонти и обновяване в училищната инфраструктура. Всяко училище може да излезе с такива проекти, стига да бъде достатъчно активно ръководството, коментира Менда Стоянова.

По думите й за 2018 г. са предвидени над 1 млрд. лева за социалната сфера - здравеопазване, пенсии, различни социални услуги.

За армията отиват 590 млн. лв. повече за сигурност, 160 млн. за заплати и останалото е за техника, поясни още Стоянова.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички