Медицински шефове продължават да спорят за казус с психичноболен, той пък избягал


Медицински шефове продължават да спорят за казус с психичноболен, той пък избягал
Снимка: БГНЕС

3492

Като неистина определи твърдението на д-р Цветеслава Гълъбова ръководителят на "Спешна помощ" в София д-р Георги Гелев, който коментира бурния си скандал с директора на болницата в Курило "Св. Иван Рилски".

Според Гелев Гълъбова не можела да обясни на "Спешна помощ" какво му е на пациентът, а накрая завеждащият на смяна казал на Гълъбова, че ще поемат случая с "пресилена диагноза" – кома състояние. 17 дни този мъж не се храни, 2-3 дни в болница "Св. Иван Рилски" също, добави Гелев.

Д-р Гелев удобно пропуска да каже, че имаме 6 повиквания към републиканския консултант и мъжът беше в кома, като консултантът не си вдигна телефона за диагноза, отвърна моментално д-р Гълъбова.

Същевременно Гелев обясни пред Нова телевизия, че пациентът, който болницата в Курило така и не приема в началото на седмицата, стои във фоайето на "Спешна помощ" на "Васил Левски" 129, бил медикиран и охраната там го пазела. Няма легла, заключи лекарят, описвайки въпросният пациент като "якото момче". Той обаче призна, че това бил такъв първи случай за "Спешна помощ", въпреки заключението за липса на легла. А говорителят на "Спешна помощ" в София Катя Сунгарска съобщи, че пациентът бил избягал и полицията го търси. "След като е медикиран, може и да не е опасен, ама може и да е", коментира Гелев.

Изолатор нямаме и беше закрит заради жалба за условията, отговори и по този параграф Гълъбова, която настоя, че винаги е казвала, че легла има, но не и изолатор, а има още четири заведения с изолатори. Няма как някой да ме убеди, че четири изолатора в София са пълни, каза още Гълъбова и заяви, че според нея се подават фалшиви данни и проверка преди време показала точно това – че само болницата в Курило давала достоверна информация. "Спешно болен не се връща – ситуацията с върнатия пациент е доста специфична", каза Гълъбова, според която най-близката болница следва да лекува съответния случай, а "Св. Иван Рилски" била най-далечната. Те са нежелани от болниците, заключи д-р Гълъбова. Гелев призна, че наистина другите четири болници били минати от линейката с буйния млад мъж, но там нямало място.

Не мога да кажа как се отказва прием на този човек, продължи Гелев и извади разпечатки от интернет какво пише д-р Гълъбова в сайта на болницата и прочете, че по описание в лечебното заведение се приемат случаи с остри психиатрични заболявания. Тя трябва да остави 10% от легловия си фонд за спешни случаи и не само тя, а всички болници, независимо какво лекуват. Не може да няма свободен леглови фонд, трябва да го има, настоя Гелев. Тя не уважава линейката, нас, тя приема само като ѝ каже здравното министерство, подчерта Гелев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички