Милиардер от български произход дари 500 000 лв. на болницата в Русе


Милиардер от български произход дари 500 000 лв. на болницата в Русе
Снимка: БГНЕС

4291

Най-богатото е да можеш да помогнеш. По-голямо удоволствие не може да има човек, освен да помогне на другиго, сподели развълнуван канадският милиардер Игнат Канев.

Бизнесменът, родом от русенското село Долно Абланово, присъства на тържествената церемония и освещаването на новото детско отделение в русенската болница. Той получи грамота и плакет от изпълнителния директор на УМБАЛ-Русе д-р Иван Стоянов, предаде БГНЕС.

"Това е голяма радост. Не може да има град без болница. Трябва да се лекуват хората, които имат нужда. Болницата не е единственият проект, който имаме в региона, няма и да е последен. България може и без мен, може и без тия помощи, но хубаво е така да подаде човек ръка", каза още Канев.

Проектът на ново детско отделение бе започнат преди година, като за целта фондацията на Игнат Канев дари 500 000 лв. То бе преместено от старата сграда на болницата в Хирургическия блок, където условията са повече от прекрасни – стаите са със самостоятелен санитарен възел, спалното бельо е с анимационни герои, а по стените са окачени детски рисунки. По думите на завеждащия д-р Ева Цонкова новата обстановка е променила дори манталитета на пациентите.

"Ние винаги сме помагали на нашите деца със знания, с опит, със сърце. А когато това го правим и в една такава обстановка, повярвайте ми, усещането е друго. Изключително приятно и удобно за персонала и изключително приятно за пациентите", каза д-р Цонкова.

В детското отделение се лекуват ежегодно по около 2700 малки пациенти. То разполага с 19 стаи с 45 легла, 3 стаи за интензивно лечение и 2 манипулационни. За децата е изградена и занималня, за да не скучаят по време на болничния си престой. В знак на уважение към дарителя двете крила на педиатрията – за най-малките и за тийнейджърите, вече носят имената на дъщерите на Игнат Канев – Анна-Мария и Кристина-Мария.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички