Москов: "Спешна помощ" не е такси


Москов: "Спешна помощ" не е такси
Снимка: БГНЕС

2349

Източването на НЗОК е факт. Но от тези, които говорят, един е на висок пост в Касата. Не е работа на НЗОК да констатира и участва като разследващ орган в репортажи на телевизията. Контролът се осъществява случай по случай. Това заяви здравният министър Петър Москов относно постоянно изкачащите проблеми в здравеопазването.

На директен въпрос има ли договорки между НЗОК, шефове на болници и „Спешна помощ” да се карат пациенти в „точните болници”, Петър Москов отговори, че начинът на разпределение на „спешността” т.е. работата на „Спешна помощ” се прави от здравното министерство. Още моят колега д-р Мирослав Ненков (бел. ред. – служебният здравен министър от кабинета на Георги Близнашки) издаде заповед да се кара до най-близкото лечебно заведение, аз я препотвърдих и сега се прави проверка дали заповедта се спазва, заяви Москов. От миналата седмица разпоредих началник-смяната на координационния център на „Спешна помощ” да решава къде да се кара пациент, гледайки къде е адресът и коя е най-близката болница, добави той. През първото полувреме „Спешна помощ” е реагирала на 70 000 сигнала и малко над 20 000 са били за нуждаещи се от помощ пациенти, уточни министърът.

Друг интересен ракурс за работата на „Спешна помощ” е, че в София живеел „елитът на България” и от този елит имало доста пациенти, които изрично искали да бъдат закарани в точно определена болница. „Спешна помощ” не е такси, а по-дългите маршрути увеличават заетостта на спешните екипи. Москов не призна, че става въпрос за министри – по думите му казва „министър”, за да онагледи примера си.

Какво още коментира здравният министър прочетете в Expert.bg.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички