МЗ разследва защо линейки зареждат от една бензиностанция


МЗ разследва защо линейки зареждат от една бензиностанция
Снимка: Actualno

6615

Официална проверка прави здравното министерство след журналистическо разследване, което показа, че линейки от Пирдоп, Елин Пирдоп и Своге пътуват чак до София, за да зареждат гориво на една конкретна бензиноколонка. Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър Ваньо Шарков.

На директен въпрос защо се получава така, Шарков отговори, че не е линейка, за да знае. Няма община в България, в която да има пълен набор от бензиностанции. Предишният договор на Община Пирдоп и на Община Своге е бил с верига, от която идвали много скъпи фактури. Литър дизел например е струвал 2,20 лева, а в София купуват за 2,05 лева. Отделно имало само три филиала на веригата бензиностанции в София-град и София-област, с които спешният център имал договор по обществена поръчка. Ако сключим договор по обществена поръчка за по-висока цена, тогава какво ще обясняваме, оправда се Шарков. Водещият на сутрешния блок на Нова телевизия Виктор Николаев веднага го засече, като заяви, че лесно може да намери верига, която има бензиностанции и в трите общини – в Пирдоп, Своге и София.

Шарков опита да се защити, като изтъкна колко е хубаво обединението на центровете за спешна помощ в София-град и София-област. Вярвам, че всичко в тази държава се прави с добри намерения, добави Шарков пред Нова телевизия.

Много е важно да се посочи как се е сключил договорът – има възможност да не е на търг, каза и Генка Шикерова, която е автор на репортажа. Отстъпката за литър гориво е 8 стотинки спрямо цената за деня. Контрактът е сключен през 2014 година, за цялата 2015 година и с опция за удължаване. Подозрението е, че за обединения Център за спешна медицинска помощ на София-град и София-област предварително е намерена „подходяща” бензиностанция.

Още подробности по темата прочетете в Actualno.com.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички