Над 1000 българи чакат за трансплантация на бъбрек, близо 500 - за сърце


Над 1000 българи чакат за трансплантация на бъбрек, близо 500 - за сърце
Снимка: iStock/Guliver

3236

Трансплантациите, които се правят в България, остават малко на брой. През миналата година на общо 42 пациенти са трансплантирани органи. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев в парламента.

„Основните затруднения при трансплантацията на органи се дължат на техния недостиг, както в България, така и в световен мащаб. През периода 2010-2018 г. в България броят на отказите от близките на донорите е до 20% от общия брой нереализирани и нереализирани донори годишно. Една от основните причини за недостатъчния брой органи е липсата на пълна информация при близките на пациентите в мозъчна смърт, които могат да предоставят съгласието си за донорство“, обясни Ананиев, цитиран от БГНЕС.

По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се у нас от трансплантация на бъбрек е 1039 души. Нужда от черен дроб имат 47 пациенти, а от сърце – 447. За нов бял дроб чакат 15 пациента.

През 2019 г. държавата ще спомогне за обучението на български медицински специалисти и координатори в сферата на белодробната трансплантация. Между България и Австрия вече е подписано и споразумение за това, по линия на „Евротрансплант“.

Кирил Ананиев коментира и готвения нов протест на лекарите и медицинските сестри от карловската МБАЛ „Д-р Кирил Попов“.

"Няма намаление на лимитите за хемодиализа и раждания. Те имат общ размер на разход, който им е определен за дадения месец. В рамките на този размер те са длъжни да извършат своята дейност. Как ще откажем раждане срещу това, че няма осигурен ресурс. Това е абсурд!", заяви той.

Недоволството на медиците е насочено към работата на Здравната каса, която според тях е намалила финансирането на нелимитните дейности в отделенията по „Хемодиализа“ и „Акушерство и гинекология“.

„Тези мерки, които сега ще разработим, мисля, че ще бъдат достатъчно основание утре те да се откажат от своя протест“, категоричен бе Ананиев.

По-рано днес министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната. До утре министерството трябва да изготви и предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички