Не карайте грипа на крак, съветват експерта


Не карайте грипа на крак, съветват експерта
Снимка:

2685

Ако се разболеем от вече върлуващите грипове, не трябва да се лекуваме в движение, категорични са лекарите. При над 90% от случаите, при които се получават усложнения, те се изразяват в тежко протичаща пневмония, пише вестник „Труд”.

Дори говоренето може да доведе до заразяване с грип, обяснява главният епидемиолог д-р Ангел Кунчев. По думите му повечето мерки за защита не могат да бъдат напълно ефективни, защото дори едно кихане от заразен, който стои до нас в магазина, е достатъчно, за да прихванем вируса.

"Първо, когато започне епидемията, грипът е много широкоразпространен. Второ - много лесно се предава. Дори обикновен говор води до разпръскване на частици в периметър от 2-3 м около болния. Освен това, най-заразен е човекът 1-2 дни преди самото заболяване и 1-2 дни от него. След това отделянето на вируси рязко спада, така че човекът може и да няма много вид на болен, но въпреки това да осъществява заразяване. Носенето на маски доказано не е особено ефективно", категоричен е д-р Кунчев.

Според него все още не е късно за противогрипна ваксина. Единственият критерий е да имаме 20 дни от имунизацията до срещата с вируса.

„Ако ваксината се направи през ноември, през декември се изгражда имунитет и човек по празниците може да счита, че е защитен", обяснява специалистът. И допълва, че епидемията се очаква през януари.

„Не може да се прогнозира с точност интензивността й, но ако се съди по данните от Южното полукълбо и по-точно тези от Австралия, там епидемията е била два и половина пъти по-интензивна от миналогодишната. Рисковите групи са хората над 65 и децата - от 5 до 19 години”, казва още д-р Кунчев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички