Не сме искали актуализация на бюджета, твърди управителят на НЗОК


Не сме искали актуализация на бюджета, твърди управителят на НЗОК
Снимка: БГНЕС

3278

Никой не е поискал актуализация на бюджета, нямам право на такова нещо. Конституцията не ни го позволява. Само предлагаме да се обсъди възможност по някакъв начин да ни се помогне. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев на извънредно заседание на парламентарната здравна комисия.

„Молбата ни е да ни помогнете да се справим, защото нещата стават много тревожни. Дали това ще стане по този начин или ще се предложи някаква друга възможност е право на депутатите“, коментира проф. Плочев, цитиран от "Фокус".

„За 2017 година не ни е платен нито един лев от Министерството на здравеопазването. До 12 февруари сумата, която ни дължи министерството, е 21,3 млн. лева. Няма да се справим, при условие, че не ни се изплащат средствата от министерството, да покрием разходите, които дължим“, изтъкна управителят на НЗОК.

„Взехме решение да предложим да бъде обсъдена възможността да се извърши актуализация на бюджета на НЗОК, като се осигурят целеви субсидии. Знаем, че нямаме такива права, не можем да инициираме подобно нещо, и решихме да изпратим писмо до парламента, до всички парламентарни групи, защото така е справедливо и морално“, каза още той.

По думите му стойността на задълженията към други държави непрекъснато нараства. Към 31 януари 2018 година те са на стойност 271,2 млн. лева.

„По Закона за бюджета на НЗОК за 2018 година средствата на здравноосигурителните плащания за медицинска помощ са в размер на 71 млн. лева“, обясни той. „На 20 януари 2018 година получихме от Германия писмо, въпреки че есента бяхме договорили забавянето, че нашите плащания не са довели до спиране на нарастването на задълженията, за изплащането на които срокът от 18 месеца е изтекъл“, посочи проф. Плочев. „В началото на тази година сумата на задълженията възлиза на 23,6 млн. евро. До края на тази година ще изтече срокът от 18 месеца на още една сума в размер на 23 млн. евро“, уточни той.

Плочев каза още, че миналата година на 332 човека е отказано лечение в чужбина заради неизплатените задължения.

Припомняме, че през последните дни се разгоря скандал между здравното министерство и НЗОК. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката на Плочев заради несъгласувани искания за покриване на дългове и актуализации на бюджета. Плочев от своя страна заяви, че няма намерение да напуска, защото не е направил нищо незаконно.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички