Необходим ли е Обществения съвет към Фонда за лечение на деца?


Необходим ли е Обществения съвет към Фонда за лечение на деца?
Снимка: Thinkstock

2432

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Атанас Кундурджиев е обиден от това, че сме изразили недоверие от българските лекари. Дори изрази лека агресия към журналистите, но журналистите са гарант за прозрачност, че условията се спазват. Решенията във Фонда за лечение на деца се взимат на базата на две положителни становища на български лекари. Това обясни Пенка Георгива от Фонда за лечение на деца.

Тя увери, че НПО не могат да взимат медицински решения, "моето място там е гарант за прозрачност". По думите ѝ разговорът със зам.-министърът на здравеопазването е завършил с осъзнаването от необходимостта от Обществения съвет на Фонда.

Фондът беше създаден като усилие на медиите и Министрество на здравеопазването, когато за Никола от Варна се набираха пари за чернодробна трансплантация. Фондът беше създаден, когато държавата казва: „Ние не може да се справим“ и е една допълнителна система, която да осигурява животоспасяващо лечение, обясни Красимира Величкова от Български дарителски форум пред bTV.

Общественият съвет е лицето на обществото, което се грижи и следи за това правилно да се изразходват средства и как лекарите дават становища, които са в интерес за децата.

В обществения съвет има представители на министерства, на ДАЗД, БЧК, които също са длъжни да пазят правата на децата. Още по времето на Ива Станкова тръгна идеята за това обществения съвет да няма думата. Очевидно държавата не е дорасла до това институции и граждани да участват в опазването на здравето на децата, допълни още Величкова.

Какво щеше да се случи с Байрям, ако обществото не беше реагирало? Именно това, че има хора които са готови да говорят без страх от натиск от МЗ, гарантира правата на децата, каза още тя. Според нея проф. Пилософ "трябваше да бъде освободен, за него фокус бяха процедурите, но не и децата и отношенията с родителите."

Пенка Георгиева съобщи, че малкият Байрям ще замине на лечение на 24 март, а от Фонда вече са издадени необходимите разрешения и документи за това.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички