Няма опасност лекарства да изчезнат от аптеките заради тавана за доплащане


Няма опасност лекарства да изчезнат от аптеките заради тавана за доплащане
Снимка:

2334

Въвеждането на правило пациентите да доплащат максимум 60% от най-евтиния медикамент в група няма да доведе до изчезване на лекарства от аптеките. Това заяви председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов пред националната телевизия.

По думите му незаменими медикаменти няма и всеки има алтернатива в групата, в която се намира.

Проф. Гетов отбеляза, че е необходимо време, за да може промените, които бяха обявени преди дни в Държавен вестник, да проработят както трябва. Той изказа задоволство, че в МЗ се е взело решение за отлагане с два месеца на мярката. Според него обаче този срок не е достатъчен и затова от БФС ще настояват тя да влезе в сила от 1 април, от когато ще важи и новият рамков договор. Мотивите за това са, че е нужно време лекарите да бъдат информирани за промяната.

С промените в наредбата на здравното министерство се въвежда ограничение пациентите да не могат да доплащат повече от 60% от стойността на най-евтиния медикамент от дадена група. Ограничението се отнася до лекарства от един вид – например за високо кръвно налягане, където най-евтиният продукт се покрива от НЗОК, но същевременно има и няколко по-скъпи.

Досега пациентът доплащаше разликата, ако му е предписано лечение с по-скъпия медикамент. Тоест ако най-евтиното лекарство струва 5 лева, а той ползва медикамент за 18 лева, доплащаше 13 лева от джоба си. Занапред НЗОК ще реимбурсира само медикаменти, които влизат в сложения ценови таван. Тоест ако най-евтиното лекарство от групата струва 5 лева, пациентите не трябва да доплащат повече от 60% от стойността му или най-скъпото лекарство, което ще могат да си купят ще е за 8 лева.

Заради това условие през миналата седмица от пациентската организация “Заедно с теб“ предупредиха, че над 470 жизненоважни медикамента отпадат от реимбурсация. Сега фармацевтите обаче успокояват, че фатални последици няма да има.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички