Нови изисквания за болниците от НЗОК


Нови изисквания за болниците от НЗОК
Снимка: БГНЕС

3902

Здравната каса с нови изисквания към болниците и те ще получават пари само ако ги покриват. Болниците ще трябва да отговарят на точно разписани критерии, за да сключват договори с НЗОК. За голяма част от лечебните заведения това е и условие да съществуват, отбелязва Нова телевизия.

Те ще трябва да осигуряват своевременност, непрекъснатост, качество на диганостиката и леченията. В същото време ще се измерва и удовлетвореността на пациентите от работата на съответните болници.

От общинската болница в Чирпан се тревожат, че новата наредба за договарянето може да се окаже фатална за тях. „Рестриктирайки и правейки срещу нас удар след удар, ние вече не сме в колапс, а в клинична смърт”, на мнение са лекарите там.

От сдружението на частните болници вече са готови да атакуват наредбата в съда.

"Съществуват болници, които наистина работят само по една клинична пътека, с пациенти, които по възможност да са здрави, само и само за да може да се вземат парите на въпросната клинична пътека. Не мисля, че има българин, който е съгласен такъв тип болници да съществуват, а после да няма пари например да се купуват импланти за деца", казва д-р Станимир Хасърджиев от пациентска организация.

Удовлетвореността на пациентите е сред новите критерии, по които НЗОК ще решава дали да сключва договори. Здравните власти обаче тепърва ще решат как да се оценява мнението на болните. Това можело да става и с помощта на социологически агенции.

Новите изисквания към болниците нямало да важат за цялата страна. "Наредбата предвижда и специфичен ред за тези райони, в които лечебните заведения се намират в труднодостъпни места и ще бъде прилагана само в случаите, в които броят на болничните легла на територията на определена област надвишава броя на необходимите легла", каза д-р Ивиан Бенишев от Дирекция "Медицински дейности" към здравното министерство.

Междувременно и лекари, и пациенти настояват преди промените в болничната помощ да се обезпечи и доболничната грижа включително отпадане на лимити и ограничения за достъп до консултации със специалисти, общопрактикуващи лекари.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички