Ново 20 за карантината и болничния за коронавируса – изглежда скоро


Ново 20 за карантината и болничния за коронавируса – изглежда скоро
Снимка: iStock/Guliver

4549

Към 21 декември може да се очаква, че антигенните тестове ще бъдат приравнени на PCR тестовете с всички последствия от това. Това се разбра от думите на здравния министър проф. Костадин Ангелов.

Ангелов каза, че все още работната група по въпроса работи, но се надява работата ѝ да приключи до края на седмицата и с нарочна заповед от 21 декември антигенните тестове да са в една категория с PCR. Това означава, че при положителен антигенен тест съответният човек ще бъде карантиниран за 14 дни, ще получава болничен за този период, а контактните му лица ще са в карантина за 10 дни.

Има обаче интересен нюанс в думите на здравния министър – за приравняване той посочи, че "много държим на наличието на клинична картина и позитивен антигенен тест, който със съответните характеристики на чувствителност, които са определени от ЕК". Припомняме, че неколкократно в публичното пространство бяха изказвани експертни мнения, че антигенните тестове и чувствителността им варират силно и само в България имало 30-40 фирми, които предлагат различни тестове от този клас. Затова и националният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев изрази резерви към приравняването им.

Припомняме, че на 7 декември НАП съобщи, че ако работодатели харчат пари за PCR или антигенни тестове, това ще се признават за данъчни разходи!

Със задна дата няма как да въведем промяна в статистиката, уточни Ангелов, защото антигенните тестове, които са се правили досега, не са въвеждани в регистрите.

Какво още каза проф. Ангелов за мерките срещу коронавируса и дали ще бъдат разхлабвани, както и за ваксините – НАУЧЕТЕ ТУК!

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички