НЗОК опроверга, че спира плащането на 12 лекарства за онкоболни


НЗОК опроверга, че спира плащането на 12 лекарства за онкоболни
Снимка: svejo.net

3074

Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) не спира да заплаща 12 лекарства за онкологично лечение, съобщиха от пресцентъра на Касата.

От НЗОК заявяват, че няма да бъде нарушено лечението на нито един пациент с онкологично заболяване. Гарантираме, че НЗОК е осигурила цялата модерна палитра от лекарствени продукти за лечение на онкологични заболявания и няма да бъде нарушен планът на лечение на нито един пациент, посочват от Касата.

Става ясно, че цитирани в медиите лекарствени продукти не се заплащат от НЗОК поради различни причини, независещи от НЗОК, в периода 2012 г. – 2016 г.

Два от цитираните лекарствени продукта по същество не са онкологични медикамента и не са за основно лечение. Това е рядко прилагана имуностимулираща терапия, която не е свързана с конкретно заболяване /Ciyclophosphamide и HOLOXAN/.

За три от лекарствените продукта Българското медицинско сдружение по хематология е дало становище, че лекарствата вече се използват изключително рядко в клиничната хематология и отсъствието им не нарушава модерната лечебна стратегия /Mitomycin, Methotrexate tabl. и Calcium folinate caps./.

За лекарствения продукт Lenograstim притежателят на разрешение за употреба не желае и не предлага на НЗОК участие за този продукт в процедурата по реда на Наредба № 10/2009 г., защото е предприел процедура за оттегляне на продукта.

Останалите лекарствени продукти имат алтернативна терапия. Те са отпадали от заплащане в периода 2012 г. -2015 г. и са заличени от Позитивния лекарствен списък (ПЛС) от Националния съвет за цени и реимбурсиране на лекарствени продукти (НСЦРЛП).

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички