НЗОК ще финансира само болници, посочени от здравната карта


НЗОК ще финансира само болници, посочени от здравната карта
Снимка: БГНЕС

2116

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще финансира само болнични заведения, посочени от здравната карта като необходими. Това е записано в одобрените от правителството промени в Закона за лечебните заведения, с които ще се въведе задължителна Национална здравна карта и ще се създаде възможност за приватизация на болниците.

Предвижда се още Здравната каса да плаща само за цялостно лечение на социално значимите болести.

Така ще се прекрати сегашната практика – лечение на парче, и ще стимулира болници да се обединяват, каза министърът на здравеопазването Петър Москов.

Промените предвиждат Националната здравна карта да стане задължителна. Така ще се регламентира, че в населените места с достатъчен ресурс за лечение няма да се сключват договори с нови лечебни заведения, поясни Москов.

"НЗОК няма да има право след отрицателно становище на комисията по здравната карта да сключи договор с новооткриващо се, новостроящо се и замислящо се за строеж лечебно заведение", каза министърът.

Статистиката сочи, че средно при 400 болници в цяла Европа, у нас те са 360. Сменя се и подходът на финансиране. Пари от Касата ще има само за онези, които осигурят цялостен пакет за лечение. Москов поясни, че това неминуемо ще наложи сливане на болници.

"Държавата, националният фонд спира да финансира структури и започва да финансира лечение. Това неминуемо ще доведе икономически тези структури да искат да са заедно вече. На мен ще ми бъде гарантиран пълният път на лечение, а няма да се случи така, че аз да отида в определена болница, тя да е узурпирала скъпата част от терапията ми, след което аз ще трябва да обикалям втора, трета, четвърта структура. В началото, ако някой иска договор с Касата, ще бъдат така добри да се обединят функционално, юридически, както намерят за добре, или както картата им препоръча", заяви той.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички