Отпада лимитът на финансирането на лечение в чужбина


Отпада лимитът на финансирането на лечение в чужбина
Снимка: Thinkstock

1430

Лимитът при финансирането на лечение на български граждани в чужбина ще бъде премахнат. Това съобщиха от Министерство на здравеопазването. 

В проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба №12 от 22.12.2011 г. за условията и реда за заплащане на лечение на български граждани в чужбина, публикувана на 10 декември т. г. на електронната страница на Министерство на здравеопазването, се предвижда премахване на досега съществуващия лимит от 180 хил. лв. за финансиране лечението на български граждани над 18-годишна възраст в чужбина, когато това лечение не може да се осъществи в страната.

Министерство на здравеопазването анализира всички постъпили заявления по реда на Наредбата и установи, че от 2012 г. до настоящия момент от всички 179 финансирани лечения на пациенти в чужбина при 10 заявления за финансиране, предимно на органна трансплантация, предоставените оферти значително надвишават този лимит. Останалите средства се набавят от пациентите най-често чрез събиране на дарения, благотворителни концерти и др. Последното удължава времето за започване на необходимото лечение до няколко месеца, затруднява достъпа на българските граждани до своевременно лечение и поставя пациентите в неблагоприятни условия да търсят финансови средства.

След направените обсъждания Министерство на здравеопазването взе решение в интерес на българските пациенти да отпадне лимитът при финансиране лечението на български граждани в чужбина по реда на Наредбата.

Чрез премахване на ограничението се гарантира, че българските граждани, които не могат да проведат лечение в страната, ще получат необходимото лечение в чужбина, което е израз на провежданата от Министерство на здравеопазването политика на гарантиране на достъп, своевременност и качество на медицински дейности.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички