Пакетът услуги на Здравната каса се разделя на основен и допълнителен


Пакетът услуги на Здравната каса се разделя на основен и допълнителен
Снимка: Thinkstock

1902

Вече е официално - пакетът услуги, предлаган от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще бъде разделен на две. Министърът на здравеопазването ще утвърждава с наредба критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от НЗОК. Предложените промени бяха приети от народните представители с 100 гласа „за", 42 „против", а въздържали се нямаше.

С промените в Закона за здравното осигуряване се предлагат такива, които са обусловени от необходимост за създаване на правила за повишаване качеството на медицинското обслужване, на контрола на медицинските дейности и по-рационалното използване на средствата на НЗОК. С оглед формирането на здравната политика министърът на здравеопазването ще утвърждава с наредба критериите за включване на заболяванията в списъка, а оперативната дейност ще се извършва от НЗОК.

Пакетът от медицински услуги, който заплаща Касата, се разделя на основен и допълнителен. Конкретните медицински дейности, които ще се включват в пакетите, ще продължат да се регламентират, както и досега - с наредба на министъра на здравеопазването. Предвижда се увеличаване състава на надзорния съвет на НЗОК с двама представители на държавата, с което ще се създадат условия за оптимално изпълнение на неговите задължения, предвид увеличаването на функциите му. Предвижда се да започне поетапно повишаване размера на осигурителния доход, върху който държавата ще внася здравноосигурителните вноски за лицата по чл. 40, ал. 3 от Закона за здравното осигуряване с 5 на сто годишно от началото на 2016 г. до достигане на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

В отрицателен вот председателят на „БСП лява България" Михаил Миков заяви, че това са промени, които задълбочават разликите в достъпа до здравеопазване и затова е гласувал против. Валери Жаблянов посочи, че чрез тези промени Реформаторският блок се явяват на поправителен изпит пред български граждани.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички