Петров: Няма ясен регламент къде да бъде закаран пациент, който е зле


Петров: Няма ясен регламент къде да бъде закаран пациент, който е зле
Снимка: БГНЕС

2860

Съмнявам се, че някъде може да бъде отказано да бъде приет пациент в крайно тежко състояние. Така здравният министър проф. Николай Петров коментира болната тема дали в България спешните пациенти са нежелани, защото няма печалба за болниците от клинични пътеки.

Николай Петров обаче призна, че регламентът в момента не позволява на лекари в болница да отидат на близко разстояние да окажат помощ. Тук става въпрос за реанимация, за оказване на първа помощ, които са направени във връзка с бъдещи съдебни процеси, обясни министърът. Хората са доста притеснени и затова спазват регламентите, макар те да са неприятни в някои случаи, каза Петров пред Нова телевизия.

Няма ясно разписан регламент, ако един пациент е зле, къде да бъде закаран и кой е длъжен да се заеме с него, призна Николай Петров. И даде пример – при пациент от Монтана в тежко състояние възникват няколко проблема. Първият – дали има легла в реанимация и дали има адекватно оборудване. Второ – да не се оставят лекарите от Монтана да молят по телефона да бъде приет от някого. Трето – какво струва като пари на приемащата болница такъв пациент. В тази връзка е редно да има покритие от НЗОК, смята Петров, който обаче постави и въпросът с квалификацията на различните болници – защо например от една болница с определена квалификация се препраща човек в друго лечебно заведение със същата квалификация? Защо колегите от първата болница не могат да се справят, зададе въпрос здравният министър, намеквайки, че предстои и ревизия в нивата на квалификация на болниците.

Изпитах душевно удовлетворение, въпреки че човекът почина – Бог да го прости. Така Петров разказа за скорошен случай, при който той оказа спешна помощ на пациент. Той уточни, че видял линейката с пациента пред здравното министерство и отишъл да помогне, като поел сърдечния масаж. След това пациентът бил закаран във ВМА.

Петров разказа и за своя собствен скорошен прием във ВМА. По думите му никой не се отнасял с него като специален пациент и не е ставало въпрос за бъбречна криза, каквато информация се появи по медиите, но не уточни за какво е ставало въпрос – каза само, че е претърпял операция. Здравният министър заяви и, че трябва да се изпълнява протокол, а не да се мисли субективно. Затова и той не пожела да коментира в детайли единият от двата придобили скандална известност случаи с починали пациенти – починалата от сепсис 67-годишна Петя Илиева. Петров само каза, че доколкото знае, Илиева е приета в клиника, в която се лекуват шокови състояния.

Състоянието на болниците

Не може при обществени поръчки за съвместна дейност да печели частната структура пред болницата, смята Николай Петров. И даде пример – болницата в Ловеч сключва договор с частен ангеограф, а лечебното заведение кандидатства . Годишно 3,3 млн. лева – 3 млн. за частната структура, 300 000 остават за болницата и така по 10 години.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички