Половината от психиатриите у нас са в критично състояние, заяви Ананиев


Половината от психиатриите у нас са в критично състояние, заяви Ананиев
Снимка: БГНЕС

2580

50% от психиатричните заведения у нас са в критично състояние, над 10 млн. лв. ще са необходими за тяхното ремонтиране. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след днешното правителствено заседание.

„Аз ще започна веднага да обявявам обществените поръчки, там където всичко е ясно. Над 50% от базата на психиатричните болници, отделения и центрове е наистина в критично състояние“, посочи здравният министър, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че на територията на страната има 12 психиатрични болници, 22 центъра за психично здраве и 11 психиатрични отделения към болници. 

„Успоредно с извършването на ремонтни дейности ние работим и по визията - какво трябва да представлява психиатричната помощ в България в съответствие с европейските практики. Този процес върви и тук имаме създадена работна група, която след месец и половина ще излезе с решение“, подчерта той.

Според Ананиев друг сериозен проблем за психиатричните заведения у нас е, че част от тях са извън населените места, което пречи на адаптирането на хората, които биват настанявани там.

„На всяка една от държавните педиатрични болници е направен анализ за състоянието на сградния фонд, оборудването, необходимите неща, свързани с лечебния процес. Това е направено, както за държавните психиатрични болници, така и за Центровете за психично здраве и отделенията. Има направен разчет, запознах Министерски съвет, те приеха необходимостта това да се случи“, посочи министърът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички