Прогноза: Все повече българи ще започнат да се лекуват в чужбина


Прогноза: Все повече българи ще започнат да се лекуват в чужбина
Снимка: Thinkstock

3568

Драстично се орязват леглата от 20% при общинските до 80% при другите болници и много болници ще бъдат принудени да затворят. Това заяви д-р Николай Болтаджиев, председател на УС на Национално сдружение на частните болници, пред БГНЕС.

Според Болтаджиев това е направено заради наредбата за критериите за сключване на договор с НЗОК, която е във връзка с националната здравна карта. Тази карта обаче е в Конституционния съд. Заради това напуска и персонал, който ще работи в чужбина, а в същото време се търсят специалисти.

За пациентите обаче това означава, че ще има ограничен достъп до лечение и ще има листи на чакащите, които ще са за над 3 месеца. Така единствената алтернатива ще е или да се чака с месеци, или ще трябва да си плати за частно лечение.

Целта, според него, е да се намалят парите, които се дават от бюджета за лечение, независимо, че ние доплащаме най-много за лечение в Европа. През 2010 г. бяха въведени стандарти, които са оскъпили лечението и са били увеличени публичните средства и хоспитализацията.

Рязането на легла е нов вид лимит, който е върху дейността, допълни д-р Стойчо Кацаров, председател на Център за защита на правата в здравеопазването. Според него независимо като дарение, фонд, избор на екип или друг начин ще се увеличават парите, които българите ще трябва да доплащат за лечението си. За тези пък, които са от малки населени места ще се стига до там да трябва да пътуват до голям град, за да могат да се лекуват.

Кацаров посочи също, че ще намалеят парите за инвестиции. В Австрия публичните средства са 14 пъти повече при повече болници и повече разкрити легла. Това води до там, че вече не само лекарите ще ходят да работят там, но и пациентите ще ходят да се лекуват там, защото образованието у нас ще е на нивото на африканските болници или средноазиатските, където пациентите си плащат за всеки компонент, който използват.

Иван Димитров от Български пациентски форум заяви, че лекарите, които заминават в чужбина, отиват там с пациентите си, защото ако ще плаща, предпочита да отиде да се лекува в чужбина и това става все по-развиваща се тенденция. Тези, които нямат пари, ще бъдат "крепостни пациенти", ако не могат да стигнат до лечение, ще измират като кучета, коментира Димитров. Той се оплака, че никой не слуша лекарите и мениджърите на болници от страната. Според него българите ще станат "здравни мигранти", защото срещу нас се води "абсолютен геноцид", тъй като реформата единствено ограничава правата на хората да се лекуват.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички