Разделението на пакетите не е противоконституционно, заяви Москов


Разделението на пакетите не е противоконституционно, заяви Москов
Снимка: БГНЕС

2209

На г-н Миков и колегите му само сърпове и чукове са им в главата. Ако мнението на г-н Миков ми беше ценно, щях да се обидя. Това заяви здравният министър Петър Москов по адрес на лидера на БСП Михаил Миков, който преди два дни го призова „да си вдига чуковете” и да си отива.

Москов посочи изрично, че разделението на пакетите не е противоконституционно. Здравният министър добави, че КС всъщност го санкционира за неяснота като вносител и той ще се поправи. Москов визира това, че всъщност с наредба се уточнява в пълна мяра разделението на пакетите – коя болест към кой пакет отива. Здравният министър каза и, че конституционният съдия Филип Димитров е подписал решението с особено мнение – че става въпрос за литературен анализ, по думите на Москов.

Здравният министър обори и пример как делението на пакетите е неясно. Ако имаш скъсан менискус, можеш да чакаш, но ако чакаш повече от два месеца, кракът ти може да се превърне в протеза, даде пример водещият на Нова телевизия Виктор Николаев. Не е вярно, увредата на менискуса е в основния пакет, описан с Наредба – който не е чел, да не говори така, отговори Москов. И не се съгласи, че делението е субективно. Пакетите са разделени по стадий на болестта, не чисто по име на болест – за да няма дискриминация, подчерта той.

Според Москов при сегашното положение на нещата качеството на лечение за всеки български гражданин зависи от финансовото му състояние – защото има неща, които НЗОК не покрива. Смисълът на основния пакет е това да не се случва – да няма нужда от доплащане, подчерта здравният министър. И даде пример – най-модерните ушиватели при сърдечна операция не се доплащат от НЗОК. Ако обаче имате перде на очите и не желаете да чакате, можете да минете през допълнителния пакет, уточни Москов.

На въпрос дали не трябва да се откаже от поръчката за пръстовия идентификатор, за да не вземе чужда компания биографични отпечатъци, здравният министър отговори, че двете най-стари български компании в тази област са се явили на поръчката. Едната е правила системата за електронно гласуване на българския парламент, подчерта здравнният министър. За пореден път той увери, че системата ще е така направена, че нуждаещ се от лекарство ще може да оторизира друго лице да му вземе лекарството, ако сам не може. С тази система генерирате уникален код - не ви се взема пръстов отпечатък, кодът се генерира чрез пръстовия отпечатък.

Целта на това правителство е да възстанови държавността. Не се правят отделни неща, всичко е свързано, убеден е Петър Москов. Той е убеден, че Реформаторският блок не трябва да се разцепва и че ДСБ няма да промени устава си, за да го изключи.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички