Шарков: "Пентаксим" е безопасна ваксина, всичко е политическа атака


Шарков: "Пентаксим" е безопасна ваксина, всичко е политическа атака
Снимка: БГНЕС

2986

Ваксината "Пентаксим" е един абсолютно безопасен продукт. Тя се използва в цяла Европа и в 150 държави по света. Това заяви зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков в ефира на Нова телевизия във връзка с казуса около доставените от Турция ваксини "Пентаксим" и проверката на прокуратурата.

Според Шарков в момента се извършва политическа атака. Той обърна внимание и на "писания" в някои медии, които, по думите му, са неверни, като влизането на ДАНС в Министерството на здравеопазването, където били открити опасни ваксини.

По думите на Шарков политическите атаки ще продължат. Ние нямаме проблем с политическите атаки, но да не плашат хората, каза още той.

"Това беше единственият вариант, по който можехме да спасим имунизационния календар", каза още Шарков за ваксината "Пентаксим". Той повтори, че тя е същата, която е прилагана в предишни години.

Вчера стана ясно, че проверката на Върховна административна прокуратура (ВАП) е установила, че ваксините „Еувакс” и "Пентаксим" (Pentaxim) не са разрешени за употреба в България. Прокуратурата извърши проверка по реда на надзора за законност относно ваксините, получени от Турция като дарение, след самосезиране по медийни публикации. "Бих искала да уточня, че ваксините не са разрешени за употреба, а не са опасни за здравето ваксини", каза вчера Ася Петрова, говорител на Върховна административна прокуратура.

Зам.-министърът обясни днес за дарението от Турция, че е имало две пореди обществени поръчки за доставката на медикамента, на които не са се явили компании-притежатели на разрешение за употреба. "Тоест нямаме разрешение на употреба, защото нямаме притежател на разрешение на употреба", каза Шарков и посочи, че това е формалност. Ваксините са дошли от Турция, защото тук е нямало кой да ги достави.

"Не мога да коментирам защо прокуратурата атакува", посочи Шарков. Какво още каза той прочетете в Actualno.com.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички