Шарков: Срещу пръстовия отпечатък протестират хора, които не искат да има контрол


Шарков: Срещу пръстовия отпечатък протестират хора, които не искат да има контрол
Снимка: БГНЕС

3359

От манипулацията на общественото мнение, която създава настроения срещу идентификацията в лечебните заведение с пръстов отпечатък, интерес имат хората, които се страхуват да има контрол, каза днес по БНТ заместник-здравният министър Ваньо Шарков.

Днес организиран във Facebook протест пред Министерството на здравеопазването ще поиска оставката на министър Петър Москов, заради въвеждането на пръстови отпечатъци като начин на регистрация на пациентите в болниците.

Заместникът на Москов поясни, че устройството не снема отпечатъци, не сканира и не изпраща данни никъде, а се създава уникален идентификационен номер. "На база този номер всеки може да провери дали касата плаща или не, за неговото лечение. Чрез приложение на смартфона може да се получат данни, че някой е поискал да се плати за него в лечебно заведение. Това е уникална възможност, която се предоставя за първи път", допълни Шарков.

Той допълни, че подобна система е въведена в редица страни. "Няма притеснения сред колегите, които добре си вършат работата. Притеснението е сред тези, които правят нарушенията", каза още зам.-министърът. Той допълни, че чрез идентификаторът ефективен контрол вече може да се извършва не само от здравната каса, но и от пациента.

В отговор на въпрос, Шарков каза, че идентификацията чрез лична карта не се е оказала достатъчно надеждна и е намерен начин да се правят злоупотреби.

Попитан за правилника за работа на Фонда за лечение на деца, зам.-министърът обяви, че той е подготвен от експерти от здравното министерство, хора от фонда, юристи и медицински специалисти. Шарков успокои, че всички становища, изразени по документа, ще се обсъдят и ще се реши кои да влязат.

"Ако нещо е пропуснато ще го поправим. Ще се обсъдят всички идеи. Само едно предложение не приемам – да се отмени правилника, защото така регламентът ще се забави много", каза заместник-здравният министър. Шарков подчерта, че най-важното е съкращаване на пътя от подаването на молба за финансиране на лечение, до решението на обществения съвет на фонда.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички