Ще има ли санкции за хората при фалшиви болнични?


Ще има ли санкции за хората при фалшиви болнични?
Снимка: iStock/Guliver

10316

В спора кой да плаща болничните и как да се спре издаването на прекалено много листове се включиха и личните лекари с предложение отговорност да носят и самите пациенти. Тези, които не спазват препоръките в болничния си лист, да бъдат санкционирани, включително с глоби и неплащане на болничните, искат от Сдружението на общопрактикуващите лекари в България. Предложението е част от становище на сдружението по проекта за промени в Правилника за устройство и организация на работата на органите на медицинската експертиза, пише в. "Сега".

От години от нормативната уредба е отпаднала възможността и пациентите да носят отговорност при неспазване на препоръките в болничния лист. Затова сега никой не проверява дали те наистина се лекуват, няма и санкции, ако вместо вкъщи са на морето. Така ползвателят на болничния получава "имунитет", но се създават и условия за прехвърляне на вина и търсене на отговорност у лекарите, отбелязват общопрактикуващите.

"Злоупотребата с права е забранена от конституцията, която е с пряко действие, но за да е ефективна тази забрана, трябва да има система за контрол и санкции за злоупотребяващите ползватели на болнични листове", допълват от сдружението.

Според тях настоящата нормативна уредба допуска ползвателите на болнични да злоупотребяват безнаказано и затова трябва да има текстове, които определят неспазването на режима и неявяването на контролни прегледи като нарушение, за което нарушителят носи отговорност и търпи санкции.

Те трябва да бъдат "анулиране на болничния лист и незаплащането му от работодателя и НОИ; обявяване на отсъствието за самоотлъчка; налагане на парична санкция на ползвателя". Според лекарите контролът на това дали пациентите спазват болничните си, е лесноосъществим, като може да бъде планов, на случаен принцип или по сигнал на заинтересованите страни като осигурители, НОИ или трети лица.

Заради злоупотребите с болнични, които по оценка на бизнеса са между 750 000 и 1 млн. случая, бизнесът иска промени в режима на изплащане на обезщетенията. Част от работодателите настояват да се върне старото положение и НОИ да поеме болничния от първия ден.

Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) излезе с радикална идея първите 3 дни изобщо да не се плащат, която впоследствие бе смекчена до предложение отговорността да се носи солидарно - първите два дни да са изчаквателни и за сметка на болния, третият и четвъртият да са за сметка на работодателите, а от петия ден нататък да поема НОИ.

Институтът категорично отказва да поеме отново първите три дни, въпреки че срещу тях стоят осигуровки. Според социалния министър Бисер Петков решението трябва да се търси в ограничаване на броя на болничните листове, които плаща работодателят в рамките на една година, а също и на срока на отпуска, който може да се дава от личния лекар.

"Прекратяването на практики като болнични за ходене на море или за копаене на картофи става само с контрол. Когато дойде пациент и каже, че го боли, ние няма как да знаем дали наистина го боли, защото това е субективно нещо", коментира председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари Любомир Киров. Пациентът може да заяви, че има температура, но не и в момента, защото е пил лекарство.

До 2012 г. е съществувал регламент, според който НОИ и регионалните здравни инспекции са имали право да проверяват - по сигнал на работодател или при планова проверка, дали болните спазват предписания им режим. Ако се окаже, че болен, който трябва да лежи, изобщо не си е вкъщи, болничните са били анулирани или работниците са връщали парите и са търпели дисциплинарни санкции. "Правилото работеше добре за прекратяване на измамите", обясни д-р Костадин Сотиров от УС на сдружението. Така например се оказало, че половината от ансамбъл на турне в чужбина е в болнични.

Сотиров призова да отпаднат и сега действащите нормативни текстове, които задължават личните лекари да издават болнични за махмурлук.

Абсурд

Лекарите искат да се премахне хартиеният документ "Лична амбулаторна карта", който продължава да се ползва като източник на информация за ползваните болнични, въпреки че от 3 години работи софтуерът на НОИ за регистрация на болничните.

"Този софтуер позволява подробна обработка на информацията за издадените болнични по брой, брой дни, лекар, който е издал документа, както и всяко лице, получило болничен. Тази информация е достъпна както за лекарите, които издават болнични листа, така и за експертите от НОИ", аргументират се джипитата.

"Но информацията в ЛАК се вписва на ръка и не подлежи на електронна обработка, а и няма смисъл да се обработва, тъй като съществува в електронна база данни. Логично възниква въпросът, който няма смислен отговор: защо трябва се изисква ЛАК и да се попълва на ръка?", питат се от сдружението и предлагат амбулаторната карта да заеме мястото си в музея.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички