Столична лекарска колегия: Уволнението на Сопотенски уронва престижа на „Пирогов”


Столична лекарска колегия: Уволнението на Сопотенски уронва престижа на „Пирогов”
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

8327

"С голямо недоумение и безпокойство разбрахме, че на 11 януари 2018г. изпълнителният директор на УМБАЛСМ ”Пирогов” дисциплинарно е уволнил доц. д-р Стоян Сопотенски. Мотивът за това уволнение е уронване престижа на болница „Пирогов” по време на протестите на медицинския персонал, организирани от КТ”Подкрепа”." Това се казва в писмо до институциите на Столичната лекарска колегия.

По-рано днес стана ясно, че доц. Солотенски, водач на протестите в "Пирогов" от декември, е бил уволнен. Медиците протестираха с искане за оставка на директора си.

"Доц. д-р Сопотенски е дългогодишен лекар на „Пирогов” започнал като ординатор, научен сътрудник -до доцент по хирургия. Той притежава три специалности- хирургия, гръдна хирургия и спешна медицина.Бил е заместник директор по лечебната част и началник -поликлиника. Сред колегите си от „Пирогов” е известен с изключителната си работоспособност, като хирург, човечност и отзивчивост .

Доц. д-р Сопотенски винаги е бил ангажиран със съсловни и обществени проблеми. Той е дългогодишен председател на Контролната комисия на БЛС, член и председател на КТ”Подкрепа” в „Пирогов.” Независимо от заеманите ръководни административни длъжности той винаги е защитавал правата на всички служители на болницата. Активен участник е във всичките преговори по реализация на колективните трудови договори.

Безспорни са постиженията му в гръдно-езофагеалната хирургия и след излизането на проф. Д-р Червеняков остана единственото хабилитирано лице в тази област.С дейността си като лекар никога не е уронвал престижа на болницата, напротив винаги е допринасял за неговото издигане.

Внимателно следихме протестите на колегите от „Пирогов и изявите на доц. д-р Сопотенски. Липсваше отправен упрек към квалификацията, дейността и уменията на всички колеги от Пирогов. Във всичките си изяви доц. д-р Сопотенски подчертаваше изключително добрата работа на всички работещи в „Пирогов” и упреците бяха насочени към начина на управление на болницата и главно към изпълнителния директор, заявяват от Столичната лекарска колегия.

Очакваме от УС на БЛС бърза и адекватна реакция по повод несправедливото и противозаконно уволнение на доц. д-р Сопотенски.

Уважаеми г-н Министър,

Очакваме от Вас, като принципал на УМБАЛСМ ”Пирогов”след изнесените от нас данни да спрете репресията срещу един от най-добрите и известни хирурзи не само на „Пирогов”, но и на цяла България. Ние сме сигурни, че Българският съд ще върне доц. д-р Сопотенски на работа и ще наложи парична санкция на Пирогов. Питаме кой ще я плати – тези, които обичат и с удоволствие работят с доц. д-р Сопотенски, или лично изпълнителния директор", се казва още в позицията на лекарската колегия.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички