Съдът задължи Здравната каса да плаща лечението на хора със сколиоза


Съдът задължи Здравната каса да плаща лечението на хора със сколиоза

3648

Решение на Върховния административен съд потвърди становището на съдии от Административен съд - София-град, с което задължава Националната здравноосигурителна каса да поеме лечението на пациенти със сколиоза. 

В хода на делото е доказано, че Комисията за защита от дискриминация (КЗД) установява, че с неосигуряването на пълно или частично заплащане на имплантируеми медицински изделия във връзка с лечението на нуждаещите се от поставянето им пациенти с установена диагноза "сколиоза", Национална здравноосигурителна каса (НЗОК)е допуснала нарушение на чл. 10 и чл.11 от Закона за защита от дискриминация (ЗЗдискр.)

Производството пред КЗД е образувано по жалба на Недко Ангелов, който е посочил, че по рождение е със заболяване - тежка форма на прогресивна сколиоза. Поради заболяването си имал три операции с цел фиксиране на изкривяването, намаляване на болки и натиск върху органите. Оперативната намеса, която се наложила, е поради усложняване на здравословното му състояние. С цел да се освободят нервните окончания между прешлените и предотвратят произтичащите от това усложнения се наложило стабилизация на гръбначния стълб с титаниеви импланти, чиято цена е непосилна за човек с доход от пенсия поради трайна неработоспособност. Същите не се заплащат или доплащат от НЗОК, описани в КП - 205 - Скъпоструващи медицински изделия за провеждане на лечения. Благодарение на дарители успял да събере нужните средства и макар и със закъснение на 16.01.2013 г. е бил опериран и фиксиран с нужните импланти в МБАЛ „Св. Панталеймон“ гр. Плевен.

Според Ангелов, той е здравноосигурен български гражданин, а се оказва, че няма достъп до лечение и здравеопазване, което в случая е жизнено необходимо и гарантирано от КРБ. Допълва, че поради заболяването си и липсата на адекватно лечение е дискриминиран, унижен и посочва, че смисълът на недискриминацията като основно право е точно обратният - закрила на индивида, за да упражнява предвидените в закона основни права.

Споре съда КЗД е събрала доказателства, от които установява, че НЗОК заплаща само стойността на дейностите посочени в диагностично-лечебната последователност на КП № 205, но не заплаща скъпоструващите медицински изделия, включително поставените импланти на жалбоподателя. Считано от 01.07.2014 г. е създадена възможност НЗОК да заплаща медицински изделия извън стойността на клиничните пътеки съгласно „Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща № РД -НС-04-61/10.06.2014 г. по реда на Методика за условията и реда за договаряне на стойността на медицинските изделия, предназначени за заболявания, включени в списъка по наредбата по чл. 45, ал. 3 от ЗЗО, и на медицинските изделия, които се заплащат в условията на болничната медицинска помощ.

Освен това КЗД е приела, че е налице нормативно нормативно установено правомощие, което дава право на НЗОК да предприеме съответните действия предвид осигуряване на необходимото лечение, което се съдържа в чл. 30а от Закона за медицинските изделия и Наредба №40/2004 година за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантирани от бюджета на НЗОК. Прието е, че в болничната помощ не съществуват реални предпоставки, които да създават реална възможност болничните заведения да закупят въпросното медицинско изделие. Гарантиране на равните възможности на определени групи пациенти надхвърля класическото здравно осигуряване. Като се е позовала на разпоредбата на чл. 32, ал.1 от Наредбата, според която Министерството на здравеопазването договаря медицински изделия, за които в нормативен акт или в общ административен акт е посочено, че се осигуряват със средства от републиканския бюджет, Комисията е направила изводи, че министъра на здравеопазването е органът, който следва да издаде акт, с който да включи заплащане на импланти за оперативното лечение на "сколиоза", или да предприеме действия с цел издаване на нормативния акт, като внесе съответния въпрос в МС.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, а НЗОК е осъдена да заплати и разноските по делото на Недко Ангелов. 

По думите му това е изключително важна победа, която ще помогне на всички хора, които имат нужда от животоспасяващо лечение.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.64052
 • GBP
  1
  2.1867
 • RUB
  100
  2.14951
 • JPY
  100
  1.57436
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  474.98
  456.29
 • Litecoin
  1
  127.65
  122.63
 • Ethereum
  1
  937.27
  900.66
 • Bitcoin
  1
  30586.84
  29392.75
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички