Турски холдинг купува „Токуда“


Турски холдинг купува „Токуда“
Снимка: Токуда

11299

Турският холдинг „Аджъбадем“ (Acibadem) ще бъде новият собственик на „Токуда“. Той ще придобие 100% от капитала на частната болница, както и една трета от дяловете във веригата "Сити клиник". Това съобщиха днес от холдинга.

Това е най-мащабната сделка, осъществявана в българския здравен сектор. Чрез нея „Аджъбадем“ ще създаде най-голямата здравна структура в България - 4 лечебни заведения с близо 750 болнични легла и 4 медицински центъра.

Турският холдинг първо ще учреди специално дружество за тази инвестиция, с което да купи "Токуда". После в компанията ще се влее и "Сити Клиник". В новото дружество "Аджъбадем Сити клиник" чуждият инвеститор ще държи 76.5%, а част от акционерите в "Сити Клиник" ще притежават 23.5%.

Стойността на сделката все още не е обявена. Тя ще стане ясна, след като Комисията за защита на конкуренцията одобри сливането, а Комисията по финансов надзор се произнесе за покупката на застрахователната компания. Очаква се това да се случи до месец.

"Токуда болница София" е най-голямата частна болница в България с приходи от близо 100 млн. лв. за 2015 г. "Сити клиник груп" е шестата по приходи частна верига болници с приходи от около 40 млн. лв.

„Аджъбадем“ e създадена през 1991 г. Притежава 18 многопрофилни болници, едната от които в Македония и една в Ирак, 13 медицински центъра. В групата работят 18 000 служители и 3100 лекари. Неин собственик е инвестиционният холдинг IHH Healthcare, в който най-голям акционер е малайзийският държавен фонд Khazanah Nasional, следван от японската Mitsui и американската Citigroup. Дружеството е публично и се търгува на борсите в Малайзия и Сингапур.

 

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички