Управителят на Здравната каса: У нас никой не иска тежко болните


Управителят на Здравната каса: У нас никой не иска тежко болните
Снимка:

2954

Започвам да си обяснявам някои неща, когато влязох в Здравната каса. Това ме накара да се замисля достатъчно ли обясняваме на хората какво прави Касата. Основното нещо, което разбрах, е, че има неправилна конструкция на здравната помощ. Това заяви проф. Камен Плочев, новият управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), в ефира на БНТ.

Би следвало да се прескочи ходенето при личен лекар за направление, когато нещата са спешни. Друг голям проблем е как да накараме лекарите да посрещнат пациента усмихнато и компетентно. Липсата на достатъчна любезност е голям проблем в системата, тъй като когато отива пациентът при лекар, той е уплашен. С него трябва да се разговаря, стана ясно от думите на проф. Плочев.

Той поясни, че парите на Касата се харчат най-много за болничната помощ. 50% от средствата отиват там. Системата работи постоянно. Достатъчно пари се дават, няма никакви сътресения. Второто голямо перо на Касата е доболничната помощ, коментира проф. Плочев.

А заплатата на лекарите зависи от това колко хора ще вкарат в болницата. Тежкият болен никой не го иска. Клиничните пътеки са така устроени, че лекуват конкретно заболяване, а какво става с придружаващите пациента заболявания? Разходите за тях са за сметка на болницата. Това принуждава здравните заведения да приемат колкото се може повече болни, и то не тежки случаи, за да се компенсират загубите, разсъждава управителят на НЗОК по отношение на проблемите в здравната система.

Според него и има два начина за контрол. Първо, пациентът трябва да съобщава, ако се случат нарушения с негово лечение. Но за да съобщава, той трябва да знае. Това може да стане с уникалния код, който трябва да води към електронна система. Вторият начин е как да организираме електронно този контрол. Ние ходим на проверка, без да знаем има ли проблем, няма ли проблем. Ето защо е необходимо електронното досие, за да следим пътя на пациента. В случая с починалия пациент Спас Добрев, ако той не беше починал, никой нямаше да знае за всички тези грешки по пътя, убеден е проф. Плочев.

Ние трябва много добре да обясним електронната здравна карта, но тя ще срещне веднага съпротива, и то от страна на лекарите. Така ще станат ясни пробойните, от които изтичат пари.

Управителят на Здравната каса призна, че и в момента не е наясно колко от служителите му са на работа, тъй като организацията на работа е пръсната в различни блокове и в апартаменти, пригодени за работни помощения, собственост на Касата.

По думите на Плочев медицинските изделия са също изключително голям проблем. Много трудно това може да се преодолее с парите от този бюджет на Касата. Някои медицински изделия са толкова скъпи, че надвишават в пъти цената на пътеката.

В България няма безплатно здравеопазване, ние сме на второ място в света по доплащане за услугите за здраве, обобщи Камен Плочев.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички