Ваньо Шарков става председател на Надзорния съвет на НЗОК


Ваньо Шарков става председател на Надзорния съвет на НЗОК
Снимка: БГНЕС

2996

Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен д-р Ваньо Шарков. Това съобщи министърът на здравеопазването Петър Москов пред журналисти.

„В момента сме в състояние, в което бюджет на НЗОК – няма. Затова имахме и разговори с министъра на финансите снощи и сутринта. Преценихме, че основната причина да има разногласия и то от гледна точка на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК е една лоша координация. Това е разбираемо от гледна точка на това, че има екипи от различни министерства - на здравеопазването и финансите. Особено в този период от годината, когато се готви държавният бюджет, те са изключително натоварени и възможността да се координират по между си е лимитирана”, каза Москов, цитиран от БГНЕС.

„На тази база се е получило разминаване на заседанието онзи ден. С министър Горанов взехме това решение и то вече е факт като решение на МС за промяна в Надзора на НЗОК. С абсолютната ми благодарност към Кирил Ананиев за всичко, което е свършил досега, ангажираността му като бюджетен зам.-министър на финансите изисква тежко натоварване там. Кирил Ананиев излиза от Надзора на НЗОК и за председател на Надзорния съвет е определен зам.-здравният министър д-р Ваньо Шарков”, добави здравният министър.

Параметрите на бюджета на НЗОК като макрорамка са много по-добри спрямо миналогодишния, каза Москов. Той обясни, че увеличението на бюджета на Касата за 2017 г. е в рамките на между 40 и 50 млн. лв.

Относно това какво мисли за идеята да се извади бюджетът на НЗОК от консолидирания държавен бюджет, Москов запита – „А от чий бюджет трябва да има зависимост, при положение че така или иначе сериозна част от приходите или постъпленията в НЗОК са от държавния бюджет”. Според него той трябва да бъде гаранция на бюджета на НЗОК.

Петър Москов коментира още, че докато заедно с финансовия министър са изготвяли планове за бюджета на НЗОК не се е случвало бюджетът на Касата да запълва дупки в държавния бюджет.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички