Законопроект предлага въвеждане на т.нар. състрадателна употреба на лекарства


Законопроект предлага въвеждане на т.нар. състрадателна употреба на лекарства
Снимка: БГНЕС

3375

Предлагаме състрадателна употреба на лекарства, което означава, че тези лекарства, които не са регистрирани, нямат цена, иновативни са, скъпи са, би трябвало да са достъпни за хората безплатно. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева по повод проекта на закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина /ЗЛПХМ/, предаде БГНЕС.

Успяхме в рамките на тези 100 дни от управлението на новото правителство да излезем с проект за нормативен документ, продължи Нейчева. Това е обвързано и с една от темите на нашето председателство на ЕС – достъпа до лекарства, каза зам.-министърът. Този законопроект е подготвен от предишния кабинет, в него сме направили козметични промени и той е нотифициран от ЕК, а политическата подкрепа за него е важна за нас, посочи зам.-министърът.

И коментира въпроса за състрадателната употреба на лекарства. Тези пациенти, за които няма друга алтернатива, биха получили възможността по този начин да имат шанс за лекуване с тези нови лекарства. Нейчева уточни, че те са минали фазата на клиничните проучвания, т.е. са приключили, но не са регистрирани в държавата, безплатни са за пациентите, особено за тежки, нелечими заболявания. Финансирането на тези лекарства ще бъде от фирмите-производители и ще обхване основно пациентите с онкологични заболявания, подчерта тя.

Следващата промяна - намаляваме административната тежест при клиничните проучвания, въпрос на престиж е те да бъдат извършвани в страна с голям брой клинични изпитвания.

Има и други промени, за това кой, как внася лекарства, при какви условия. Ще се намали административната тежест при дарения на лекарства, посочи Нейчева. Важна е и промяната, касаеща реекспорта на лекарства, за да се регулира процеса, добави тя.

А как ще се справим с нелегалната търговия с лекарства? В името на националния интерес това трябва да се пресече, проведохме много срещи с участниците на пазара, с експерти и обсъдихме плюсовете и минусите на различните начини за свободната търговия с лекарства. Ще бъде създаден експертен съвет и ще бъдат наблюдавани лекарствата, за които има недостиг,отбеляза Нейчева.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички