Закриват ТЕЛК комисиите?


Закриват ТЕЛК комисиите?
Снимка: Thinkstock

3265

Според нова идея, която обсъждат здравното и социалното министерства, ТЕЛК комисиите може да се закрият, а лицензирани лекари със специалност и определен стаж ще освидетелстват пациентите. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, предаде БГНЕС.

Описаната практика била част от европейския опит в държави като Хърватия, Испания, Холандия и Германия. "Няма причина лицензиран лекар, който може да диагностицира и проследява вашето заболяване, да не може да даде експертиза до каква степен то ви е инвалидизирало", аргументира се пред "Труд" д-р Москов. Той подчерта, че в момента за оценка от някои ТЕЛК (като очната) се чака по една-две години като така се трупат опашки и се акумулира корупция. А в случаите, при които човек няма едно око, ръка или крак, той няма да се явява за преосвидетелстване всяка година, за да установят специалистите, че примерно не му е "пораснал" нов крайник.

Министърът посочи още, че е логично "здравните вноски да отиват директно за дейност - за медикаменти, консумативи и за заплати на специалистите, които лекуват". А режийните да се плащат от собственика на лечебното заведение: ако то е общинско - от общината, ако е държавно - от държавата, ако е частно - от частния инвеститор. Той даде пример как болница в Пловдив от 4 милиона лева стопански разходи платила 3 милиона за външни услуги. В същото време директор на болница пък заложил 4000 лв. средна работна заплата във финансов план, който той няма да изпълнява.

"Пет болници, въпреки че са имали задължения и Министерството на финансите не е разрешило, са държали пари в КТБ. Става дума за суми от по 5 млн., 7 млн. и 9 млн. лева", каза министърът, но не пожела да ги назове. За стореното директорите им ще получат административни санкции.

През пролетта пък ще стартира електронна борса за медикаменти, от която ще купуват лечебните заведения. В момента лекарства на болниците доставяли само 4 фирми при 200 с това право. "Ако тези 4 големи компании държат да останат на пазара, ще трябва да се държат като малките", заяви Москов. При въвеждането на електронната борса в Италия само за година разходите са намалели с 18%.

Д-р Москов обясни още една готвена промяна - НЗОК да плаща за лечението на заболяване, а не за лекарства. "Т.е. ако една, две или три групи медикаменти са необходими за лечение на вашето кръвно или гастрит, те ще бъдат 100% покрити. А ако болен иска по-модерна терапия, ще доплаща за нея", каза още министърът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички