Започват проверки на всички болници, които получават средства от Здравната каса


Започват проверки на всички болници, които получават средства от Здравната каса
Снимка: БГНЕС

2576

Министерството на здравеопазването, МВР и прокуратурата започват масирани съвместни проверки в болниците в страната, които получават средства от НЗОК. Това стана ясно на нарочна пресконференция, на която присъстваха ресорният министър Кирил Ананиев, вътрешният министър Валентин Радев и главният прокурор Сотир Цацаров.

Причината за проверките - даваме все повече средства за здраве, но резултатите са на същото ниво, както се изрази Радев. Според Ананиев, проверките ще целят да установят дали се изразходват ефективно и целесъобразно средствата, предназначени за лечение на българските граждани.

"Проверките ще бъдат правени открито и по определени процедури и правила, без "чадъри" за този или онзи", подчерта той.

Цацаров даде пример с държавна болница, на чиято територия функционира и частна, която обаче дублира функциите на държавната. Когато това е факт, е ясно, че тежките случаи отиват в държавната болница, а към частната - случаите, от които могат да се реализират много по-големи приходи.

Цацаров беше категоричен, че всички договори ще бъдат проверени и при най-малките индикации за незаконосъобразност, ще бъдат изпратени на прокуратурата. "По силата на закона ние можем да преследваме само безстопанственост или неизгодни договори", подчерта главният прокурор.

Той заяви, че "Икономическа полиция" е извършила проверки от 23 октомври до 16 ноември, като са били проверени 195 държавни и общински болници. Данните сочат, че голяма част от болниците имат по няколко договора с други лечебни заведения и подчерта, че не всички договори са незаконосъобразни.

Той даде конкретен пример с болницата във Враца, която е 75% държавна, 7% на общината и 9% на общини във Врачанска област. По думите му, на 6 октомври 2010 е сключен договор между болницата във Враца и частното заведение "Медикакор" в Русе. Русенската болница получава над 1500 квадратни метра, като договора е за 5 години, а резултатът от него е, че болницата във Враца е превела над 12 млн. лева на русенската болница, а е получила апаратура за над 1 млн. лева.

"Така излиза, че частната болница е получила от държавната 12 млн. лв., като по сигнал на проф. Петров се оказва, че частната кардиологична болница всъщност е ползвала и персонала, и всичко останало на държавната болница", уточни главният прокурор. 

"Считаме, че тази практика – практиката на болница в болница, е един от основните канали за източването на държавните и общински предприятия. От това става ясно, че бавно и полека едно държавно или общинско дружество ще стигне до положение, в което няма да може да покрива задълженията си. И следователно неговата табела ще бъде свалена и ще бъде заместена от частна", коментира Цацаров.

Цацаров и даде пример с болницата в Ловеч. Там има договор с частната "Кардио лайф". Приходите на държавната са 1 млн. лв. , а на частната структура - 13 млн. лв.

"Този модел не е нов и съществува на територията на цялата страна", допълни главният прокурор и посочи, че по силата на закона прокуратурата може да преследва само неизгодни договори.

"Рано или късно всеки един от нас става пациент, така че ние не сме съгласни да бъдем лекувани по този начин", добави министър Радев

"Най-големият помощник са гражданите. Те трябва да знаят, че това, което ние, МВР, правим, е в полза на гражданите. Искам да знаете, че ще успеем да ограничим порочните практики", зарече се той. По думите му, тези практики вече са в застрашителни размери.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички