Здравната каса отложи допълнителни средства на 40 болници


Здравната каса отложи допълнителни средства на 40 болници
Снимка: БГНЕС

3337

За сега Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да отпусне допълнителни средства на 40 болници. От стенограмата от последното заседание на Надзорният съвет на НЗОК в края на септември става ясно, че членовете му са отложили финансовите инжекции по настояване на министъра на здравеопазването Петър Москов, който в писмо до институцията посочва, че допълнителното финансиране не е достатъчно мотивирано.

Надзорниците предлагат увеличение на утвърдените месечни бюджети на лечебни заведения в 7 области със средно 31%. Според Москов обаче разликата в предлаганото увеличение за отделните болници е драстична, поради което не се открива "нито общ модел, нито обща логика както на териториален принцип, еднакъв за цялата държава, така и на регионален принцип". Предложението за СБАЛ "Св. св. Козма и Дамян" е например за 128% увеличение, за СБАЛ -Гръбначен център - 63% увеличение, за МБАЛ "Бургас Мед" - 43%, за МБАЛ "Св. Анна"-София се предлагат само 4%.

Здравният министър отправя запитване защо се предлагат увеличени плащания на болнични заведения, които към 18 септември се движат под определените им месечни лимити. Той дава пример със столичната "Александровска", която е с 46% под утвърдените месечни лимити, "Пълмед" - с 9% под утвърдените месечни лимити и "Каспела" - с 6%. Москов пита още за сметка на кои разходи на здравната каса ще бъдат отпуснати допълнителни средства на болниците, пише в. „Сега“.

Председателят на надзорния съвет и зам.-министър по финансите Кирил Ананиев е изнесъл данни и за средномесечните харчове на болниците. При очаквани 134 млн. лв., в момента те са с 2 млн. лв. повече. Завишени са разходите и за лекарствата за домашно лечение от 57 на близо 60 млн. лв., за медицински изделия от 6,4 на 7,4 млн. лв. За онкомедикаменти разходът е 25 млн. лв. при прогнозни 23 млн. лв.

Москов намира разходите за онколечение за необясними. В писмото си до касата той сочи, че през първото шестмесечие на 2016 г. е отчетено намаление с 5% на лекуваните пациенти с онкологично заболяване спрямо същия период на 2015 г. През това време няма и въведени нови терапии. Въпреки това разходът на НЗОК за лекарства е увеличен с 16%.

Именно заради неяснотите с големите харчове в онкологията през август здравната каса започна проверки в болничните заведения, които предлагат онколечение. Тогава касата се зае да провери начина, по който се изписват и прилагат скъпоструващите медикаменти за химиотерапия. Причината е, че се появиха съмнения за изписване на по-големи от необходимото дози на пациенти с цел отчитане на по-висок разход на лекарства. Резултатите от тези проверки обаче все още не са известни.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички