Здравната система е най-подкупната сфера в България


Здравната система е най-подкупната сфера в България
Снимка: Getty Images / Guliver

3994

Здравеопазването се оказва секторът с най-много корупция в България. Това сочат данни на Световния корупционен барометър за 2016 година. В проучването са участвали 1500 българи, които са отговаряли на въпроси, свързани с корупцията в страната.

Здравният сектор се оказва най-корумпиран според хората, базирайки се на практиката - там най-често се дава подкуп. 16% от участвалите в изследването казват, че са давали подкуп, за да получат публична здравна услуга.

На второ място по плащане на подкуп в България се нарежда висшето образование - 15% от респондентите на Световния корупционен барометър са давали подкуп, за да получат услуга в тази сфера. На трето място е КАТ, с 13%. Регистрационните служби са най-назад - само 2% от гражданите са им давали подкуп.

Политическата власт и държавната администрация също са посочени като сферите с най-ширеща се корупция. Всеки трети българин смята, че в тези сектори подкупа е често срещан инструмент.

Поне сме по-добре от румънците

Според същото проучване, всеки пети българин е давал подкуп при ползване на публични услуги в последната година. За северните ни съседи, тези проценти са доста по-високи. Там всеки трети е ставал свидетел или пряк участник в корупционна схема.

Българите също така не са готови да се борят с корупционните схеми. Едва 15% от анкетираните признават, че са готови да подат сигнал, когато става въпрос за корупционна практика. За справка, над 60% от турците са готови да подават сигнали за корупция.

Едва 150 са влезлите в съда сигнали за корупция в България през последната година. Изследването показва, че голям процент от българите се страхуват да подават подобни сигнали.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички